Není nic horšího, než když vám z bramborového salátu vznikne v ústech kašovitá hmota. Pokud s přípravou brambor bojujete, zkuste do hrnce s vodou přidat trochu octa.
Typy brambor
Brambory jsou při vaření univerzální surovinou. Lze je péct, šťouchat, smažit, vařit nebo přidávat do pečeně, polévek a dušených pokrmů. Je však důležité vědět, které brambory použít do receptu, aby měly nejlepší strukturu a výraznou chuť.
Většinu brambor lze rozdělit do dvou kategorií – voskové nebo škrobové. Brambory s vyšším obsahem škrobu se mohou rozpadat a nejlépe se hodí při přípravě bramborové kaše nebo pečených brambor.
Voskové odrůdy jsou typy brambor, které lépe vydrží vaření ve vodě, a hodí se například při přípravě bramborového salátu.
Kapka octa dělá zázraky
Jakmile zvolíte správný typ brambor pro vaření, přidání octa do hrnce s vodou jim pomůžete udržet tvar. Podle blogerky Home Cook World stačí brambory vařit 30 minut a po 13 minutách přidat do vroucí vody trochu soli a kapku octa.
Podle portálu Eating Expired pomáhá ocet vytvořit na vnější vrstvě brambor tenkou kůrku. Právě tato kůrka je nezbytná k tomu, aby si brambory udržely svůj tvar a při vaření se nerozvařily nebo nerozpadly.
Eatwell 101 uvádí, že pro zachování neporušených brambor je vhodné použít bílý, jablečný nebo červený vinný ocet, a doporučuje, abyste brambory po uvaření opláchli a odstranili tak přetrvávající octovou příchuť.
Až budete příště v receptu potřebovat vařené brambory, zkuste do hrnce s vodou přidat ocet, aby brambory zůstaly pevné a pokrm se vydařil.
Zdroj: The Sun, Tasting Table, Eat Well 101, Eating Expired, Home Cook World
Autor: Dominika Jandorová