Borůvkový koláč je jedním z velmi oblíbených českých sezónních dezertů. I ze zmražených či sušených borůvek se sice dá péct, ale nic nemá na čerstvé bobule, které člověk právě donesl z lesa. A co teprve borůvkové muffiny!
Pokud jste již někdy doma borůvkové muffiny zkoušeli péct, určitě víte, jak skvěle chutnají. Existuje dokonce i vědecké vysvětlení, proč jsou borůvky po pečení ještě chutnější, než když je sníte hned po utržení.
Podle webu bonapetit.com je to z toho důvodu, že se chuť borůvek a dalších bobulí při pečení koncentruje, díky čemuž pak chutnají sladší než kdy dřív. Pokud si je tedy chcete vychutnat naplno, pečení je ideální volbou.
Jenomže muffinové těsto je velmi řídké a borůvky se v něm vždycky propadnou až na úplné dno. Takže si je nemůžete vychutnat v celém kousku a jeho vršek se pak zdá suchý. Co s tím?
Jednoduchý trik s moukou
Dokonalý borůvkový muffin by měl vypadat tak, že bude v každém kousku několik borůvek, nikoli, že se budete muset prokousat suchým vrškem a hledat borůvky až na dně. Jenomže málokdo ví, jak toho docílit.
Přitom je to poměrně snadné. Před vmícháním do těsta stačí borůvky obalit v mouce. Pak zůstanou i v řídkém těstu zavěšené a při pečení nehrozí, že by se propadly dolů.
Takhle docílíte dokonalosti
Ať už pečete muffiny, koláče, nebo jakýkoli jiný borůvkový dezert, jejich chuť můžete zvýraznit i tím, že je před přidáním do těsta pokapete trochou citronové šťávy. Nebojte se kyselosti, chutě se dokonale smíchají.
Navíc díky citronové šťávě budou borůvky po dopečení na dezertu krásně lesklé a už na první pohled bude jasné, že se hosté mají na co těšit. Říká se přece, že jíme i očima.
Jak zabránit rozpečení borůvek?
Při pečení s borůvkami se velmi často stává, že nezůstanou hezky kulaté a lesklé, jak by měly, ale že se rozpečou, roztečou se do těsta, koláč je pak nevzhledný a matlavý a všude v těstě jsou rudé pruhy.
Dá se tomu nějak zabránit? Vždyť v restauraci mají dezerty vždy tak dokonalé, nikdy se jim nic nerozpeče. Poradíme vám, jak si i doma udělat borůvkový koláč jako od šéfkuchaře.
A trik není v ničem jiném než opět v troše mouky. Ta totiž zabrání nejen tomu, aby se borůvky potápěly dolů do těsta, ale také jim zajistí pevnost a ony tak zůstanou i po půlhodině v troubě pevné.
Pokud chcete docílit dokonalosti, stačí tedy pouze mouka a citron. Nic víc při pečení hledat nemusíte. Postupujte stejně jako vždy, jenom předem borůvky pokapejte citronovou šťávou a obalte v mouce.
Výsledek vás možná překvapí a rozhodně se stane vyhlášeným po celém okolí. Teď jen, abyste nasbírali v lese borůvek opravdu hodně, protože hosté se k vám s takovou reputací jenom pohrnou!
Zdroj: recipetips.com, seriouseats.com, mashed.com
Autor: Shani Maiová