Staročeské házedlo přes bidlo je někdy označováno jenom jako přesbidlo. Jde o jídlo, ve kterém spotřebujete zbytky vařených brambor od včerejšího oběda efektivně a chutně. Vyzkoušejte ho doma i vy.
Na první pohled se vám možná bude zdát, že kombinuje házedlo přes bidlo podivné chutě. Jde totiž o jídlo, ve kterém smícháte brambory s cibulí, uzeným, a nakonec s noky z mouky.
Zpracujte zbytky brambor
Člověk většinou dělá jídla víc. Aby zbylo na přidání, nebo jednoduše neodhadl potřebné množství. Pokud se to stalo i vám a máte doma od včerejšího oběda zbytky brambor, udělejte si přesbidlo.
Na zhruba půl kilogramu brambor budete potřebovat 250 gramů hrubé mouky, 1 žloutek, trochu mléka, sůl, pepř, cibuli a kousek uzeného masa.
Brambory s noky
Nejprve z mouky, žloutků a mléka vypracujte těsto, které necháte chvíli odpočinout. Mezitím na pánvi osmažíte cibulku, na ni přidáte na malé kostičky nakrájené uzené, a nakonec do směsi vhodíte brambory.
Všechno společně osmahněte a dejte stranou. Z těsta vytvořte lžící malé noky, které vařte v osolené vodě. Že jsou hotové poznáte tak, že vyplavou na hladinu.
Noky pak přihoďte do pánve ke zbytku jídla a společně vše prohřejte. I když se vám možná může na první pohled zdát kombinace noků a brambor podivná, ve výsledku jídlo chutná skvěle.
Z toho, co se zdálo být jen zbytky brambor od včerejšího oběda, máte nakonec poměrně rychlé, chutné a syté jídlo. Hodí se jak na oběd, tak i na vydatnější večeři.
Zdroj: Recepty, Top recepty, Pro ženy
Autor: Šárka Cvrkalová