Dostali jste chuť na vláčný kakaový moučník a už při pouhé představě se vám začaly sbíhat sliny. Jenže pak jste zjistili, že nemáte kakao. Ouvej, tak co teď? Vzdát se lákavé dobroty, nebo kakao v receptu nějak vhodně nahradit?
Doufáme, že stejně jako my máte jasno: nahradit. Kakao je surovina, kterou sice má většina z nás doma běžně po ruce, ale může se stát, že dojde. Tehdy je dobré vědět, čím ho lze nahradit a nepřipravit se o oblíbené laskominy.
Hořká čokoláda
Možná tou nejlepší náhradou za kakao je vysokoprocentní hořká čokoláda. Vždyť i kakao je svým způsobem hořké, akorát je to prášek a ne tabulka čokolády.
„Kakaový prášek a hořká čokoláda pocházejí z kakaových bobů,“ doplňuje web buttercreambakeshop.net, proto se určitě nebojte vzít hořkou čokoládu a nahradit s ní kakao v receptu, do kterého jste se právě chtěli pustit.
Čokoládu můžete nastrouhat nebo rozpustit. Záleží jen na vás, jak vám to bude při přípravě moučníku pohodlnější.
Karobový prášek
Karob je známá veganská náhražka čokolády, která pochází z kvetoucího keře rohovníku. Karob prochází téměř stejným výrobním procesem jako kakaový prášek a vypadá docela podobně.
Existuje mnoho důvodů, proč je karob označován za nejlepší náhražku čokolády. Jednak má nízké množství tuku a cukru, takže je vhodnou náhradou pro ty, kteří drží nízkotučnou dietu. A navíc neobsahuje lepek.
Pokud se chystáte použít karob jako náhradu kakaového prášku, mějte na paměti, že nechutná jako čokoláda. Místo toho má ořechový, téměř karamelový podtón. „Karobový prášek nahraďte kakaovým práškem v poměru 1:1,“ radí substitutecooking.com
Černý kakaový prášek
Černý kakaový prášek je druh kakaového prášku, který je silně alkalizovaný. Má silnou, robustní chuť. Na rozdíl od běžného kakaového prášku, který má světle až tmavě hnědou barvu, je extrémně černý.
Pomazánka z lískových oříšků
Je to oblíbená čokoládová pomazánka mnoha značek, kterou si s chutí namažeme nejen palačinky, ale i plátek chleba, rohlík nebo třeba vafle.
Pokud nemáte po ruce nic jiného, můžete kakao nahradit touto dobrotou, kterou milují děti i dospělí po celém světě.
Pamatujte ale, že některé pomazánky jsou již extrémně sladké, takže budete muset snížit množství cukru potřebného ve vašem receptu.
Čokoládový sirup
Čokoládový sirup lze použít v receptech, které vyžadují malé množství kakaového prášku. Pamatujte, že čokoládový sirup není 100% čistá čokoláda.
Je také poměrně sladký, samozřejmě záleží na konkrétním druhu sirupu, ale i tak na to pamatujte a uberte množství cukru.
Zdroj: buttercreambakeshop.net, substitutecooking.com
Autor: Karolína Nezbedová