Vejce jsou oblíbeným jídlem spousty lidí. Dají se připravit na spoustu způsobů. Pokud máte nejraději míchaná vejce, prozradíme vám tajemství šéfkuchaře, jak je připravit co nejsmetanovější.
Nebudete přitom potřebovat žádnou smetanu ani mléko. Nejlepší míchaná vejce si můžete vyrobit pomocí jednoho kuchyňského spotřebiče.
Jednoduše rozmixujete čtyři vejce ve svém mixéru. Nechejte tak míchat žloutky a bílky dohromady po dobu tří až pěti sekund, dokud nezískají pěnovou a hladkou konzistenci.
Vejce poté nalijte na kvalitní nepřilnavou pánev a na mírném ohni s jednou lžičkou másla a půl lžičkou soli míchejte, dokud se nevytvoří konzistence podobná tvarohu.
Vejce vařte za stálého míchání a nechte na pánvi vyvinout sýřeninu zhruba čtvrtinové velikosti. Jakmile se vytvoří malá sraženina a sýřenina vypadá leskle, jsou vajíčka připravena ke konzumaci.
Můžete si je vychutnat třeba na chlebu ozdobené pažitkou. Pomocí mixéru tak pokaždé vytvoříte hladká a nadýchaná míchaná vajíčka. Jsou tak lahodná, že si ostatní budou myslet, že jste do nich přidali mléko.
Vyvarujte se častých chyb při přípravě
Lidé se při vaření míchaných vajec dopouštějí několika největších chyb. Nejčastější chybou je příliš horká pánev a vaření vajíček příliš dlouhou dobu.
Nechávat vejce na varné desce, dokud nejsou úplně hotová, není dobré. Budou tak žvýkací a oschlá, protože vaření pokračuje i po vypnutí plotny díky zbytkovému teplu.
Vejce se vaří velmi rychle, proto se mohou během několika sekund změnit z tekutých na převařená. Těsně před tím, než budou hotová, je třeba sundat pánev z ohně. Nechte je několik sekund na ještě horké pánvi, vejce pěkně dojdou a nebudou suchá.
Taktéž byste se měli vyhnout nadměrnému míchání vajec, pokud chcete vytvořit krásně jemné a měkké vrstvy.
Místo toho šéfkuchař doporučuje posunout stěrku směrem k sobě a naklonit pánev dozadu, aby mokrá vejce spadla na ta uvařená.
Spíše než nalévání vajec na prskající rozpálenou pánev se doporučuje udržovat ji na střední teplotě, aby vaření probíhalo rovnoměrně a měli jste nad teplotou kontrolu.
Nešetřete s čistým nádobím
Chybou je také rozklepávat vejce přímo na pánev. I když se tím přidá další nádobí, je důležité vejce rozklepnout do mísy a rozšlehat, aby se bílky a žloutky spojily.
A na závěr ještě jeden trik. Pokud chcete dosáhnout rovnoměrného ochucení, osolte vejce nejlépe 15 minut před vařením a řádně promíchejte. Sůl navíc snižuje přitažlivost mezi proteiny vajíček, takže budou super měkká, ale ne vodnatá.
Zdroj: dailymail.co.uk, inspiredtaste.net, bonappetit.com
Autor: Silvie Grulichová