Olej v kuchyni používáme všichni. Většina z nás poměrně pravidelně. A málokdo pak přemýšlí nad tím, že lít ho do odpadu ve skutečnosti není nejlepší řešení. Víte, jak byste se správně měli zbavit přesmaženého oleje potom, co na něm připravíte oběd?
Existují sběrná místa na použitý olej. Nejlepším řešením je skladovat tedy vždy po použití tekutinu v nádobách a ve chvíli, kdy jí máte větší množství, odvézt ji k likvidaci přímo tam. Existují ale i jiné možnosti.
Nikdy nelijte olej do odpadu
Možná patříte k lidem, kteří po použití olej jednoduše nalijí do dřezu, nebo ho dokonce odnesou na záchod a vylijí do něj. To je ale špatné hned z několika důvodů.
Olej se v potrubí ochlazuje a tuhne, což vede k tvorbě usazenin a může způsobit ucpání. Ten, co se dostane do kanalizace, může navíc znečistit vodní zdroje a poškodit vodní ekosystémy, varuje Southern Living.
Olej poté ztěžuje práci čistíren odpadních vod a zvyšuje náklady na čištění. V kanalizaci také přilákává škůdce, jako jsou například hlodavci. Je tedy jasné, že pravidelným vyléváním použitého oleje do odpadu škodíte nejen své domácnosti, ale také přírodě.
Použijte alobal nebo savé materiály
Pokud se chcete zbavit oleje bezpečným způsobem, je vhodné vytvořit například z alobalu malou mističku, do které ho nalijete, zabalíte, a potom vyhodíte do směsného odpadu.
Stejně tak je dobré využít savé materiály, ideálně ubrousky, kterými olej z pánve vytřete předtím, než ji budete umývat. I ty potom jednoduše vyhodťe do popelnice na směsný odpad.
Pokud si nicméně dáte tu práci, budete olej sbírat a následně ho zavezete na sběrná místa, o kterých píšeme výše, můžete si být jisti, že jste udělali nejlepší věc pro přírodu. Olej se zde totiž dále využívá, takže se jedná o ekologickou i ekonomickou možnost.
Zdroj: Actenviro, Food Network, Taste of Home, Southern Living, Bon Apetit
Autor: Šárka Cvrkalová