Dáváte si pozor na to, jaké potraviny konzumujete? Pokud ne, měli byste. Také byste se měli soustředit na to, jaké živiny vám daná potravina přináší a zda je pro vaše tělo přínosem. A pokud máte problém s křečemi, pak zvolte potraviny, které jsou plné hořčíku.
Hořčík je jedním z nejvšestrannějších a nejdůležitějších minerálů, které naše tělo potřebuje pro zdravé fungovaní buněk, tkání a svalů. Tento minerál je nezbytný pro více než tři sta chemických reakcí, které zahrnují metabolismus a udržování zdravého srdce. Nedostatek hořčíku může zvýšit riziko infarktu o padesát tři procent.
Zdravé potraviny, po kterých se budete cítit skvěle
Zdravé hladiny hořčíku se nejlépe udržují pomocí přírodních organických potravin. Ačkoliv je doporučováno dostat do těla každý den alespoň 300–400 mg hořčíku, dalších sto navíc může zlepšit zdraví srdce a předcházet srdečním onemocněním.
Mezi tyto potraviny patří mandle, které udržují zdravé cévy a zvyšují antioxidanty v krvi. Další potravinou bohatou na hořčík je avokádo, které je plné antioxidantů a tuků zdravých pro srdce. Zdravá denní dávka je půlka avokáda.
U nás nejsme další takovou zeleninu příliš zvyklí jíst, ale hořčík, který obsahuje, je velice zdravý. Naservírujte si tedy artyčoky alespoň jednou týdně a dodejte tělu zdravou dávku hořčíku.
Ačkoli je další běžně konzumovaná potravina nejvíce známá díky vysokému obsahu draslíku, obsahuje také vysoké hladiny hořčíku. Dopřejte si proto velký banán, a doplňte tak devět procent doporučeného denního příjmu.
Zdraví na prvním místě
Je jasné, že nemusíte mít v oblibě úplně každou potravinu, kterou na seznamu naleznete. Přesně proto vám vypíšeme pár dalších potravin, které jsou na hořčík bohaté.
Velkou dávku hořčíku doplníte půl hrnkem ovesných vloček, které podpoří zdravou funkci kostí a při jakékoliv činnosti vás přestanou trápit křeče.
Pro některé máme dobrou zprávu. Nesolené a neslazené arašídové máslo totiž obsahuje přes sto padesát miligramů hořčíku na sto gramů porce. Chléb s arašídovým máslem je tak skvělou svačinkou s vysokým obsahem hořčíku.
Mezi poslední potravinu, která je pro zdraví skvělá, zařadíme jogurt. Nejenže si konzumací jogurtu doplníte hořčík, ale také pomůžete střevům k lepšímu trávení.
Věříme tomu, že zařazením alespoň jedné potraviny ze seznamu do vašeho jídelníčku nic nezkazíte. Dobrou chuť!
Zdroj: Food World Blog
Autor: Pavel Světlý