Tzv. větry jsou zcela běžnou součástí procesu trávení. Jenže všeho moc škodí. Působí-li vám čas od času nadýmání problémy ve větší míře, pojďte se s námi podívat na některé účinné babské rady.
Nadýmání jako problém současného způsobu života
Pokud nás nadýmání neboli plynatost obtěžuje více, než bývá zdrávo, jedná se o nepříjemný problém. Nejenže nám nedělá dobře, ale rovněž společensky jde o dosti tabuizovanou záležitost. Na vině mohou být v každém případě různé faktory. Jde např. o hektický životní styl, všudypřítomný stres či nevyvážené stravování, a to včetně nedostatku vlákniny. Nadýmání způsobují i některé konkrétní potraviny. V obecném povědomí jsou v tomto ohledu kupříkladu luštěniny.
Semena rostlin s lusky nicméně plynatost nezpůsobují zase o tolik více než jiné potraviny. Luštěniny byste ovšem měli po namočení opláchnout, což by se mělo opakovat i po uvaření. Ve vodě, ve které se namáčejí a vaří, se totiž hromadí některé velmi těžce stravitelné cukry (tzv. oligosacharidy). Zbavit nadměrného nadýmání vás navíc může i mnoho babských rad, na něž se už nyní zaměříme.
Jezte v klidu, nehltejte, ono to půjde
Už naše babičky věděly, že obědvat by se mělo v co možná největším poklidu, tzn. nespěchat, jídlo pořádně rozžvýkat a rozhodně nemluvit (pak se totiž do trávicího ústrojí dostane příliš vzduchu). Pokud se však podíváme na stravování dnešního člověka, zjistíme, že dochází k pravému opaku. Často jíme ve spěchu, hltáme a mnozí stihnou během oběda vyřídit dva tři pracovní hovory, případně s kolegou probrat včerejší fotbalové derby.
Zařaďte do své stravy vhodné koření a bylinky
Kmín, pepř, tymián, fenykl, majoránka či bazalka – všechna tato koření účinkují při nadýmání. Efektivní jsou navíc i některé čaje jako např. fenyklový. Vsadit ale můžete i na další recepty. Mnozí lidé jsou ostatně za jedno v tom, že jim s nadýmáním velmi pomohla tradiční kmínová polévka. Z bylinek potom můžeme jmenovat třeba kopr, šalvěj, kozlík, petržel nebo mátu peprnou.
Dělejte to, co prospívá střevům
Asi netřeba zdůrazňovat, že tzv. „větry“ vznikají právě ve střevech. Na tento orgán působí kladně rozličné druhy ovoce jako jahody, třešně, melouny anebo rajčata, která jsou někdy rovněž převážně považována za ovoce. Efektivní je také pravidelná konzumace některých druhů ořechů (např. vlašských), případně dýňových či slunečnicových semínek. Střevům navíc může pomoci i pohyb, neboť zlepšuje jejich celkovou hybnost.
Některých potravin (a nápojů) se naopak vyvarujte!
Na luštěniny jsme narazili už výše, a tedy víme, že jejich nadýmavé účinky lze poměrně dobře eliminovat. Navíc jsou fazole, hrách či čočka velmi zdravé. Některé potraviny naopak nejenže způsobují plynatost, ale zároveň našemu zdraví příliš neprospívají. Jedná se především o bílé pečivo, jež bylo donedávna zcela běžnou součástí našeho každodenního stravování! Dnes už jej ovšem naštěstí nahrazuje pečivo celozrnné či bezlepkové. Co se týče nápojů, nadýmání způsobují především ty s bublinkami, a to včetně alkoholických.
Luštěniny nechte naklíčit a jezte je syrové. Pozor ale na některé fazole.
Nic nepomáhá? Nahřejte si břicho!
Některé babské rady mluví dokonce o tom, že vám s plynatostí může pomoci nahřívání břicha. Pokud vás tedy tyto potíže aktuálně také sužují, zkuste si dát teplou koupel, přikládat na břicho ručník namočený v horké vodě, případně použít nahřívací polštářek. Uvidíte, zda se to osvědčí.
Několik slov na závěr: proti plynatosti lze, jak vidno, bojovat mnoha způsoby. Ačkoli jsme se na předešlých řádcích zaměřili na tzv. babské rady, nutno dodat, že mnohé z nich by měly být opravdu účinné. Určitě vám tedy mohou ulevit od nepříjemných pocitů a zabránit nechtěnému společenskému faux pas.