Perníčky k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Milují je děti i dospělí. Zatímco někde je nechávají bez zdobení, jinde si dávají tu práci, že perníčky často i složitě zdobí.
Co si budeme povídat – krásně ozdobený perníček zkrátka vybízí k tomu, abyste se do něho s chutí zakousli. Zdobení perníčků rozhodně vyžaduje určitý zvyk, a především správnou polevu. Jak si připravit tu nejlepší?
Klasická bílková poleva na perníčky
Ke zdobení perníčků se tradičně používá klasika v podobě bílkové polevy. Podle webu Kuchyně Lidlu jde o jednoduchou cukrovou polevu bez chemie.
Na její přípravu potřebujete: 10 polévkových lžic jemného moučkového cukru, 1 bílek, 1 čajovou lžičku bramborového škrobu a 1 čajovou lžičku citronové šťávy.
Na přípravě není nic složitého
Připravit si klasickou bílkovou polevu není nijak zvlášť složité. Cukr nejdříve prosejte, citronovou šťávu přefiltrujte přes jemné sítko.
V misce poté smíchejte bílek, citron, škrob a cukr. Šlehejte za pomoci šlehače zapnutého na nejvyšší stupeň tak dlouho, dokud poleva nezhoustne – trvá to cca 2 minuty.
Bílkovou polevu můžete obarvit dle libosti
I když zažitou klasikou zůstává bílá poleva, pokud chcete, můžete ji obarvit tak, jak potřebujete. Web ReceptyOnLine udává, že stačí použít potravinářské barvivo.
Rozhodnete-li se barvivo použít, pamatujte, že stačí opravdu malé množství. Potravinářské barvivo má vysoký pigment.
S polevou pracujte po malém množství
Web NejRecept radí, abyste s polevou pracovali po malých dávkách. Ideálně si ji rozdělejte do vícero sáčků, které odložte do lednice, a vždy vytahujte jen jeden, který ihned použijete.
Jinak riskujete, že vám poleva zežloutne, navíc se s ní pak nebude dobře pracovat a nemuselo by se vám podařit perníčky ozdobit tak, jak si přejete.
Zdroj: kuchynelidlu.cz, receptyonline.cz, nejrecept.cz, recepty.cz
Autor: Natálie Kabourková