Patříte mezi ty návštěvníky kina, kteří si film bez pražené kukuřice neboli popcornu ani nedokážou představit? V poslední době je ale cena této pochoutky téměř tak vysoká jako cena lístku. Pokud chcete ušetřit nebo pokud si chcete užít film v pohodlí domova, přinášíme vám návod, jak si výborný popcorn připravit přímo na sporáku.
Ať už si dáváte popcorn v kině, či si kupujete sáčky této dobroty do mikrovlnky, můžete si být jistí, že kromě kukuřice si dopřáváte také pořádnou dávku chemie, a to v podobě zvýrazňovačů chuti, aromat či konzervantů. Na klasický máslový popcorn vám přitom v domácích podmínkách budou stačit čtyři ingredience.
Základem je hrnec se silným dnem
Než vůbec s přípravou začnete, je potřeba vybrat správné nádobí, to je totiž začátkem úspěchu. Nejvhodnější jsou nerezové hrnce s pořádně silným dnem. U nich je větší pravděpodobnost, že se bude jejich dno zahřívat rovnoměrně.
Úplně nejoblíbenějším nádobím na výrobu popcornu je pak wok. Jeho tvar totiž zaručuje to, že se zahřívají jen neprasklá jádra, zatímco hotový popcorn vylézá mimo horký olej, a nehrozí tak jeho připálení.
Rozhodně se ale vyhněte smaltu. Ten se totiž může zahřát až příliš a takovýto hrnec by se pak mohl nenávratně poškodit. Upozorňuje na to web The Kitchn.
Olej musí mít správnou teplotu
Pokud máte vybranou vhodnou nádobu, nalijte do ní olej a začněte pomalu zahřívat. Budou vám stačit asi 2 lžíce oleje na ½ šálku kukuřičných jader. Nejlepší je koupit odrůdu přímo na popcorn, ta má totiž tvrdší slupku. I u nás ji lze bez problému sehnat.
Nyní můžete vyzkoušet teplotu oleje, a to když do něj hodíte tři kukuřičná jádra. Jakmile prasknou, je jasné, že olej má správnou teplotu, a můžete přisypat i zbytek. Ideální je, když jádra dokonale pokrývají dno hrnce jen v jedné vrstvě. To znamená, že by neměla ležet na sobě.
Praskání odhalí, kdy je popcorn hotov
Krouživým pohybem hrnce můžete jádrům pomoci v tom, aby se dokonale obalila v horkém oleji. Nyní už stačí nádobu přikrýt a vyčkávat.
Lépe než kuchyňská minutka vám poslouží vlastní sluch. Postupně budou prodlevy mezi pukáním popcornu stále delší. Pokud budou trvat déle než 1–2 vteřiny, nastal ideální čas sundat popcorn z plotny. Můžete jej protřepat, aby praskla ještě další zrna.
Přepuštěné máslo a jemná sůl
Nyní máte připraven perfektní popcorn, který zbývá už jen dochutit. Zde se fantazii rozhodně meze nekladou. Můžete zkusit mnoho variant, a to od slaného přes sladký až po pálivý popcorn.
Pokud zvolíte klasiku, tedy slaný popcorn, je lepší použít sůl, která je k tomuto použití přímo určena. Pokud ji nemáte, můžete vzít klasickou kuchyňskou sůl, kterou si rozemelete tak, aby byla co nejméně hrubá. Taková sůl pak na popcornu mnohem lépe drží.
Pokud dáváte přednost tomu máslovému, použijte místo klasického másla přepuštěné nebo rozpuštěné ghí. To opatrně rozlijte na hotový popcorn a lehce protřepejte.
Sladká i ostrá varianta
Milovníci sladkého si mohou zase upraženou kukuřici obalit v karamelové omáčce vyrobené z másla, cukru a smetany či v rozehřátém lískoooříškovém krému.
Experimentovat se ale dá i s olejem, na kterém popcorn připravujete. Můžete zkusit zdravější metodu s použitím kokosového oleje či olivový olej, který můžete doplnit pálivým kořením garam masala či oblíbeným druhem pepře.
Zdroj: The Kitchn, Tasting Table, Cookie And Kate
Autor: Markéta Mladá