Avokádo dělí lidi na dvě skupiny. Na ty, kteří mu nedokázali přijít na chuť, a na ty, kteří by ho mohli jíst klidně každý den. Výhodou je, že nám je avokádo dostupné po celý rok, kdy si jej můžeme koupit v obchodě a doma ho následně použít třeba do guacamole, do salátů, nebo si ho dát jen tak na chleba.
Dnes se nebudeme věnovat tomu, jestli máte mít avokádo v lásce, nebo naopak na seznamu potravin, kterým nikdy nedáte šanci. Podíváme se na to, jak avokádo správně skladovat a jestli patří do lednice.
Avokádo v lednici: ano, nebo ne?
Pro mnoho lidí je samozřejmostí skladovat určité potraviny v lednici. Bohužel tam často patří i takové suroviny, které v lednici nemají co dělat – například rajčata, olej, brambory nebo nezralé avokádo.
Právě nezralé avokádo do lednice nepatří, a to z jednoho prostého důvodu: pobyt v chladu zpomalí jeho proces zrání, který je potřebný k tomu, aby se avokádo dalo jíst.
Někdy sice máte tzv. šťastnou ruku a z obchodu domů si donesete dokonale zralý kousek, který je určený ihned ke spotřebě, ale ve většině případů sáhnete v obchodě na pultě po avokádu, které ještě nějaký ten čas potřebuje.
Umístit takové avokádo do chladné lednice není dobrý nápad, protože se zpomalí proces dozrávání, a to rozhodně nepotřebujete. Spíše naopak.
Jak pomoci avokádu dozrát?
Nejčastěji používanou metodou je umístit avokádo do hnědého papírového sáčku. Avokádo produkuje ethylenový plyn jako součást procesu zrání a sáček pomáhá soustředit ho kolem ovoce a zrání urychlit.
Je důležité používat papír místo plastu kvůli jeho porézní povaze – plast zachytí vlhkost, která může vést k plísním, zatímco papír může pomoci absorbovat.
Pokud potřebujete ještě více urychlit proces zrání, přidejte do sáčku jablko – je známo, že jablka produkují hodně ethylenu.
Zralé avokádo dejte do lednice, vydrží déle
Ve chvíli, kdy je avokádo zralé, jeví se jeho uložení do lednice jako nejlepší způsob, jak ho co nejdéle udržet krásně čerstvé.
Proto se nebojte zralé avokádo skladovat v lednici – pobyt v chladu zpomalí proces zrání, proto vám avokádo déle vydrží přesně v takovém stupni zralosti, který potřebujete.
Zdroj: glad.com, tastingtable.com
Autor: Natálie Kabourková