Na přípravě klasického domácího karamelu není nic složitého. A stejně tak jeho různé ochucené verze máte hotové během chvilky. Napadlo vás někdy spojit chuť karamelu s lahodnými pomeranči? Pokud ne, tenhle recept jednoduše musíte vyzkoušet.
Mít doma v lednici karamel se hodí. Kromě toho, že ho můžete jít ujídat, když vás přepadne mlsná, hodí se při přípravě dezertů, můžete s ním zdobit palačinky a lívance, nebo ho využívat jako sladidlo do kávy.
Pomerančový karamel
Pokud si chcete doma připravit karamel s pomerančovou příchutí, nemusíte se bát, že by šlo o něco složitého. Ve skutečnosti ho máte během chvíle hotový a v lednici vám pak vydrží i měsíc.
Na jeho přípravu budete potřebovat 225 gramů moučkového cukru, 100 mililitrů vymačkané pomerančové šťávy, 120 mililitrů smetany, 120 gramů nesoleného másla, vanilkový extrakt a kůru z 1 pomeranče.
Jak na přípravu
Začněte tím, že dáte cukr a pomerančový džus do pánve, kde na středním plamenu budete cukr nechávat rozpustit. Směs nemíchejte, jen občas pánví zakružte, abyste se ujistili, že se cukr rozpouští rovnoměrně.
Potom mírně zvyšte teplotu a nechte tekutinu karamelizovat. Jakmile má jantarovou barvu, snižte opět teplotu. Trvat by to mělo asi 10 minut. Následně do pánve přidejte smetanu a poté postupně máslo.
Jakmile se vše rozpustí, nechte karamel vařit ještě alespoň 3 minuty. Pak sundejte pánev z plotny, vmíchejte vanilkový extrakt a kůru z pomeranče. Před nalitím do sklenice nechte karamel vychladnout.
V lednici vám pak pomerančový karamel vydrží i měsíc, využít ho můžete prakticky k dochucení všech sladkých jídel, na která si vzpomenete.
Zdroj: Broma Bakery, BBC Good Food, Little Sugar Snaps
Autor: Šárka Cvrkalová