Červenou řepu jsem vždy milovala. K rizotu či zapečeným těstovinám nikdy nesměla chybět ta nakládaná. Je to ale jen pár let zpátky, co jsem zjistila, že se dá ze zeleniny připravovat také vynikající pomazánka.
Mám v rodině hned několik lidí, kteří nakládanou řepu nejedí. Což je škoda, protože jde o velmi zdravé jídlo. Pomazánku, kteoru připravuji, si nicméně dají velmi rádi. Je to pravděpodobně tím, že je třeba jídlo správně dochutit a využít toho, že v kombinaci s dalšími ingrediencemi chutná jednoduše neodolatelně.
Jen základní ingredience
Na přípravu pomazánky z červené řepy nebudete potřebovat žádné speciální ingredience. Vše byste měli bez problémů sehnat v jakékoli samoobsluze.
Připravte si 250 gramů červené řepy, 50 gramů vlašských ořechů, 3 stroužky česneku, 50 gramů bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, sůl a pepř. Nakonec potom už budete potřebovat jen čerstvé pečivo, na které pomazánku namažete.
Snadná příprava
Řepu dejte povařit, nebo ji nakrájejte na kolečka a nechte krátce péct v troubě. Díky tomu změkne a bude se krásně zpracovávat. Vlašské ořechy rozmixujte najemno a smíchejte je s jogurtem a prolisovaným česnekem.
Do směsi pak přidejte rozmačkanou řepu, majonézu a podle chuti vše osolte a opepřete. Dejte si při přípravě pozor, červená řepa hodně barví a jde velmi špatně dolů z oblečení.
Pomazánku nechte uležet hodinu v lednici, potom ji už jen stačí namazat na čerstvé pečivo. Ozdobit jídlo potom můžete nasekanou pažitkou nebo jinou zelenou bylinkou. A garantuji vám, že si ho zamilují děti i dospělí. Velkou výhodou je i to, že si ji mohou dopřát i vegetariáni.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová