Polvorones: Španělské vánoční sušenky, které se vám rozplynou na jazyku

Zdroj: Shutterstock

Dochází vám nápady na vánoční cukroví nebo chcete vyzkoušet něco netradičního? Inspirovat se můžete například ve Španělsku, kde jsou velmi populární vánoční sušenky polvorones.

Co jsou polvorones?

Polvorones jsou druh sušenky oblíbené ve Španělsku, jeho bývalých koloniích v Latinské Americe a na Filipínách. Jak napovídá jejich název, který pochází ze španělského slova polvo („prášek“), jedná se o měkké, drobivé cukroví z mouky, mléka, cukru, tuku a ořechů.

Tradičně se do polvorones používalo vepřové sádlo. Jedná se o druh mantecados, což je skupina sušenek vyráběných z vepřového sádla. Podle webu Spanish Sabores bylo v dobách španělské inkvizice pojídání sušenek mantecados způsobem, jak prokázat svou katolickou víru, stejně jako konzumace šunky nebo choriza.

Ve filipínské verzi se používá sušené plnotučné mléko, opražená mouka, cukr a máslo nebo margarín, ale jako chuťové varianty se běžně přidávají i další přísady, například ube (fialový batát), jahody, pinipig (křupavá rýže) nebo kešu.

Směs se tradičně tvaruje do malých porcí pomocí plechových formiček a poté se jednotlivě zabalí do barevného celofánu nebo japonského papíru.

Jak na polvorones?

Pokud jste se rozhodli španělské sušenky vyzkoušet, budete potřebovat jen pár ingrediencí. Připravte si 400 gramů hladké mouky, 150 gramů moučkového cukru, 200 gramů sádla (nebo rozpuštěného másla) a 125 gramů oloupaných syrových mandlí. Pro více vánoční chuť můžete do mouky přidat skořici a muškátový oříšek.

Předehřejte si troubu na 180 °C. Rozemelte oloupané mandle a spolu s moukou je nasypte na plech. Vložte je do trouby a nechte je opékat alespoň 40 minut. Plech otáčejte, aby se opékaly rovnoměrně. Poté je vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím v jiné míse smíchejte sádlo (případně rozpuštěné máslo) a moučkový cukr. Po vychladnutí ke směsi přidejte mouku s mandlemi a promíchejte.

Ze vzniklého těsta udělejte kouli, přikryjte ji potravinovou fólií a nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Nedávejte ji do lednice, protože by těsto příliš ztvrdlo a špatně by se s ním manipulovalo. Poté těsto rozválejte válečkem na tloušťku jednoho centimetru.

Těsto vykrajujte formičkou na sušenky a opatrně je pokládejte na plech. Zatímco plech plníte sušenkami, opět si předehřejte troubu na 180 °C. Při této teplotě je pečte 15 minut. Nechte je zcela vychladnout a posypte je moučkovým cukrem.

Zdroj: Spanish Sabores, Kawaling Pinoy, Visit Southern Spain

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz