Detoxikační diety mají usnadnit odstraňování toxinů a hubnutí, a tím podpořit zdraví a celkovou pohodu. Po Vánocích může detox přijít obzvláště vhod, proto vám přinášíme recepty na detoxikační polévky.
Silná víra, bez vědeckých základů
Zastánci detoxikačních diet tvrdí, že jednodenním až třídenním půstem, pitím ovocných a zeleninových šťáv, vyloučením alkoholu, cigaret, kávy a cukru, užíváním bylinek a případně i projímadel dosáhnete mnoha příznivých výsledků.
Dieta by měla stimulovat játra k vylučování toxinů, což má zlepšit krevní oběh, a ovocné a zeleninové šťávy dodají tělu zdravé živiny. Dalším efektem by měl být i úbytek na váze.
Problémem je, že pro tato tvrzení existuje jen velmi málo důkazů. Jak upozornila práce vydaná v Journal of human nutrition and dietetics, studie potvrzující přínosy detoxikace byly provedeny na malém počtu respondentů. Detoxikační vlastnosti některých potravin pak byly zkoumány většinou na zvířatech.
To ovšem neznamená, že vám krátkodobý přesun na detoxikační stravování nemůže pomoci. Obzvláště po vánočním a silvestrovském hodování může přijít vhod lehčí strava postavená na zdravých potravinách. Hodit se vám můžou i následující recepty na polévky vhodné k detoxikaci.
Detoxikační zelná polévka
Zelí je zdrojem vitaminu C a manganu, které působí jako antioxidanty. Zelí má také protizánětlivé účinky a hodně vlákniny, která podporuje trávicí trakt. Proto by mezi polévkami vhodnými na detox neměla chybět ani zelňačka, na kterou přináší recept web Talking Meals.
Potřebovat budete 5 šálků nahrubo nakrájeného zelí (asi polovina hlávky), 1 šálek nakrájené mrkve, 1 žlutou cibuli, 2 stroužky česneku, 425 gramů nakrájených rajčat (1 plechovka), 3 lžíce rajčatového protlaku, 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 lžičku soli, 1 lžičku mletého černého pepře a 1 lžičku sušeného oregana.
Ve velkém hrnci s olivovým olejem orestujte cibuli a mrkev nakrájené na kostičky. Přidejte zelí nakrájené na zhruba centimetrové kousky, najemno nadrcený česnek, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, zeleninový (nebo kuřecího) vývar, oregano, sůl a pepř. Vařte 45 až 60 minut, dokud zelenina nezměkne.
Detoxikační kuřecí polévka
Tento recept obsahuje jablečný ocet, kurkumu a zázvor, což jsou ingredience, které působí protizánětlivě, zrychlují metabolismus a pomáhají spalovat břišní tuk.
Na kuřecí polévku podle webu A Spicy Perspective budete potřebovat 1,5 kilogramu kuřecích prsou, 1/2 litru kuřecího vývaru, 1 cibuli, 3 šálky růžiček brokolice, 2,5 šálku nakrájené mrkve, 2 šálky nakrájeného celeru, 1,5 šálku mraženého hrášku, 1/4 šálku nasekané petrželky, 3 lžíce čerstvého zázvoru, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci jablečného octa, 1/4 až 1/2 čajové lžičky červeného pepře, 1/4 lžičky mleté kurkumy, sůl a pepř.
Velký hrnec postavte na střední plamen. Přidejte olivový olej, nakrájenou cibuli, celer, zázvor (nadrcený, nebo nastrouhaný) a namletý česnek. Restujte 5 až 6 minut do změknutí. Poté přidejte kuřecí prsa, vývar, mrkev, jablečný ocet, drcený červený pepř, kurkumu a 1 lžičku soli.
Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte více než 20 minut, dokud nejsou kuřecí prsa uvařená. Poté kuřecí maso vyjměte a dejte jej vychladnout na prkénko. Do hrnce přidejte brokolici, hrášek a petrželku. Pokračujte v dušení. Mezitím naporcujte kuřecí prsa na malé kousky a vmíchejte je zpět do polévky. Jakmile brokolice změkne, ochutnejte ji a podle potřeby osolte a opepřete.
Zdroj: Talking Meals, A Spicy Perspective, H. Kiat, Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence, 2015
Autor: Dominika Jandorová