Na Laosu nedají na tento netradiční pokrm dopustit. V našich končinách se většině lidí jen z pouhé představy, že by něco takového měli ochutnat, obrátí žaludek vzhůru nohama.
Mravenčí vaječná polévka je zážitek, na který opravdu jen tak nezapomenete. Tedy v případě, kdy najdete odvahu tento pokrm vůbec pozřít.
Pokrm jen pro otrlé
Ve světě můžete narazit na mnoho hodně zvláštních jídel. Od sýru plného výkalů přes tuk a kůži velryby až po takovou „dobrotu“, kterou je podle některých mravenčí polévka.
K výrobě této polévky jsou zapotřebí – jak její název napovídá – mravenčí vajíčka. A světe, div se, v Indonésii obchod s nimi jen kvete a těší se velké radosti.
Vznikly speciální farmy, které jsou schopné vyplodit stovky tisíc mravenců za měsíc a tisíce a tisíce vajíček. A ty jdou doslova na dračku.
Jak chutná?
O polévce z mravenčích vajíček omarniode.org píše: „Mravenčí vaječná polévka je laoský pokrm z mravenčích vajec smíchaných s česnekem a citrónovou trávou.“
Mezi další přísady patří fazole, listy bazalky, rajčata, rybí vývar a limetková šťáva. Na první pohled hodně netradiční kombinace.
Chuť této polévky je zvláštní, každý ji popisuje jinak. Polévka má zpravidla jemnou, krémovou konzistenci a vydatně v ní plavou mravenčí vajíčka. Ta nesmí chybět.
Když do nich kousnete, prasknou
„Mravenčí vajíčka mají příjemnou, ale nepříliš výraznou chuť,“ popisuje dudaonline.com. Když je v ústech zkousnete, křupnou.
Někdo to přirovnává ke křupnutí jako u kaviáru. Pokud jste jej někdy ochutnali, pak máte představu, co můžete od vajíček očekávat.
Zdroj: omarniode.org, dudaonline.com
Autor: Karolína Nezbedová