Polévka z mravenčích vajíček není pro každého. Je ale považována za lahůdku

Zdroj: Shutterstock

Jedlý hmyz v dnešní době není nic neobvyklého. I v České republice můžete sehnat sušené červy, kteří jsou považováni za svačinku plnou proteinů. Mnoho lidí ale podobné pokrmy považuje za něco, co by nikdy neochutnali. Představa konzumace polévky z mravenčích vajíček nejspíš také mnoho Čechů neláká.

Polévka z mravenčích vajíček je jídlo, které se typicky podává na Laosu. Zdejší lidé nedají na tuto pochoutku dopustit a považují ji za jídlo, ke kterému by se mělo přistupovat s respektem, píše Economist.

Obchod s mravenčími vajíčky

Základní surovinou na přípravu polévky jsou, jak název napovídá, mravenčí vajíčka. Nemusíte pro ně ale nikam do přírody, ve skutečnosti s nimi na Laosu obchod jen kvete. Pořídíte je zde prakticky v jakýchkoli potravinách.

V zemi existuje celá řada mravenčích farem, které vajíčka produkují. A prodávají se mimo jiné i do mnoha dalších států. Tam sice není polévka tak běžným pokrmem, své nadšence ale přesto má.

Chutná po citronu a česneku

Možná vám zní polévka z mravenčích vajíček jako něco, co byste nikdy neochutnali. Ve skutečnosti jde ale o zdravé jídlo, vajíčka totiž obsahují velkou řadu vitamínů a bílkovin, uvádí Travel Food Atlas.

Do pokrmu se přidává výrazné množství česneku a na misce se potom vše dochucuje citronovou šťávou. Jídlo tak kombinuje velmi zajímavé chuti a podle lidí, kteří ho ochutnali, nemají vajíčka sama o sobě žádnou výjimečnou chuť. To, co při konzumaci cítíte, je především česnek.

Zdroj: Travel Food Atlas, iDNES, Omarniode, Economist

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz