Magdalena Dobromila Rettigová byla autorka kuchařských knih, ve kterých se lidé dozvěděli nejen to, jak vařit chutně. Zaměřovala se především na to, aby ženám poradila recepty nenáročné na finance. A i proto milovala polévky, které byly podle jejích slov základem jídla, ale jejich příprava není velkou zátěží.
Nejznámějším dílem slavné Magdaleny Dobromily Rettigové je Domácí kuchařka z roku 1826. Do světa ale poslala knih daleko více. Právě v Domácí kuchařce však shrnula recepty na několik sytých polévek, po kterých člověk už snad ani druhý chod k jídlu nepotřebuje.
„Úsporné hospodaření v domácnosti nespočívá pouze v šetření a omezování výdajů. Rozumné hospodaření spočívá také v tom, aby bylo v domácnosti výhodně využitkováno vše, co se využitkovati dá, aby upotřebily se věci, které velmi často považovány jsou za bezcenné,“ napsala Rettigová.
Domácí kuchařka
Rettigová se domnívala, že nejspolehlivější cestou pro soužití s mužem je dát mu dobré jídlo. Zároveň ale kladla důraz na útulnou domácnost a jistou vzdělanost dívek. Ženy si podle ní zlepší svůj život tím, když získají právě tímto způsobem respekt manžela. Ten se pak nebude potulovat po hospodách a nevěstincích, jak píše magazín 100+1 zahraniční zajímavost.
Recepty ale měly posloužit nejen k uspokojení mužů, ale chutnat celé domácnosti. A především dokázat, že i z mála se dá udělat hodně. Právě receptů na polévky je plná Domácí kuchařka. V ní se mimo jiné objevily recepty na tyto polévky.
Polévka se stříkánkami
V přepuštěném másle zamíchejte 5 lžic mouky, přidejte vroucí mléko a vypracujte hladké těsto. Do toho potom přidejte tři vajíčka a dva žloutky a sůl. Z těsta udělejte malé knedlíčky, které dozlatova usmažíte na másle. Potom je zalijte vývarem se zeleninou a nechte v polévce chvíli povařit.
Tyto stříkánky se podle Rettigové dají použít do několika typů polévek a slouží především k jejímu zahuštění. Recept je snadný a člověk po konzumaci takové polévky prý jen sotva pomyslí na to, že by si dal ještě nějaký hlavní chod.
Polévka mozečková s hříbky
Rettigová doporučovala v této polévce uvařit dva telecí mozky, v dnešní době si ale vystačíte s kouskem masa, který vám zbyl.
Hříbky rozkrájejte na malé kousky a nechte je s nadrobno nasekanou zeleninou dusit. K hříbkům přidejte lžíci mouky, potom maso a celé to zalijte hovězím vývarem. Tato polévka je nejen sytá, ale také plná vitamínů z hub, masa i zeleniny.
Tlučená polévka
Uvařte slepici, z ní vyřízněte prsa a zbytek masa pak utlučte v moždíři. Roztlučené maso dejte do hrnce s nakrájenou mrkví, petrželí a celerem, přidejte zázvor a zalijte vše vývarem, ideálně kuřecím. Maso by se mělo v polévce vařit zhruba hodinu. Prsíčka si osmažte na másle a podávejte je k polévce.
Zdroj: 100+1, Český rozhlas, Euro zprávy, Zlatý fond SME
Autor: Šárka Cvrkalová