Žaludek občas pěkně potrápí každého z nás. Někdy je to tím, že jsme něco špatného snědli, jindy může jít o nervozitu nebo nějaké další potíže. Existují ale způsoby, jak si při bolestech žaludku alespoň trochu ulevit.
Mnoho lidí si myslí, že když je bolí žaludek, měli by jít celou situaci zaspat. To, že si lehnete, může ale ve skutečnosti celou situaci zhoršit, píše Medical News Today. Pokud je totiž tělo ve vodorovné poloze, kyselina v žaludku bude cestovat zpět a pohybovat se nahoru, což může způsobit pálení žáhy.
Tipy proti bolesti žaludku
Jedním z prvních tipů je napít se pořádně vody. Ačkoli mnoho lidí se možná bojí, že tím situaci jen zhorší, ve skutečnosti tělo potřebuje vodu k účinnému trávení a vstřebávání živin z potravin a nápojů. Dehydratace ztěžuje a snižuje účinnost trávení a zvyšuje pravděpodobnost žaludeční nevolnosti, vysvětluje Very Well Health.
Vhodné je také vypít čaj se zázvorem, který může od bolestí ulevit. Nesmíte to s ním ale přehnat, protože v takovém případě naopak zázvor způsobuje právě pálení žáhy a další problémy.
Samozřejmostí je vyhnout se kouření a pití alkoholu, které problémy jenom zhoršuje. Pokud máte komplikace se žaludkem častěji, měli byste zvážit změnu životního stylu. V opačném případě se vyhněte cigaretám minimálně ve chvíli, kdy se necítíte dobře.
Pomůže bazalka i lékořice
Mezi potraviny, které pomáhají snižovat bolesti žaludku, patří podle Medical News Today například bazalka. Ta obsahuje látky, které mohou redukovat plynatost. Její listy také obsahují vysoké množství kyseliny linolové, která má protizánětlivé vlastnosti.
Dále si můžete dát lékořici, která pro změnu zmírňuje celkové podráždění žaludku. Ideální je lékořicový čaj. Podobně jako u zázvoru, ani v tomto případě ovšem nesmíte množství suroviny přehnat.
Na závěr je dobré říci, že prevencí před podrážděním žaludku je samozřejmě zdravé stravování, ale také pomalá konzumace jídla, celkově lepší dodržování pitného režimu a snížení stresu, uvádí Healthline.
Zdroj: Medical News Today, Healthline, Very Well Health, Health, Medical News Today
Autor: Šárka Cvrkalová