Vařit si jídlo doma rozhodně vyjde levněji než si ho objednávat. Stejně tak ušetříte, když budete večeřet s rodinou v domácím prostředí, protože v restauraci byste za jídlo dali mnohem více peněz. Přesto ale při vaření mnoho z nás spotřebovává daleko více energií, než je nutné. Ušetřit se přitom dá tak snadno.
Možná i vy děláte při vaření celou řadu chyb, které vás stojí zbytečně moc energií, které samozřejmě stojí peníze. Jedno nebo dvě vaření neudělají zase takový rozdíl, pokud ale následující chyby děláte pravidelně, za rok se už částka pěkně nasčítá, upozorňuje BBC Good Food.
Nepoužívání pokliček
Jedná se o jednu z nejčastějcích chyb. Mnoho lidí si jednoduše s používáním pokliček nedělá starosti a nechávají brambory, těstoviny nebo rýži vařit jednoduše v hrnci bez ní. Vaření tímto stylem přitom trvá výrazně déle a spotřebuje až o 30 % více energie.
Špatná velikost plotýnky/hořáku
Když je plotýnka větší než dno hrnce, plýtváte energií. Když je menší, vaření trvá zbytečně dlouho. Je proto důležité vždy použít velikost podle toho, jaké nádobí máte k dispozici a využíváte ho k vaření, radí Hubbub.
Příliš mnoho vody
Při vaření těstovin nebo zeleniny lidé často používají zbytečně hodně vody. Více vody znamená také více energie, která se spotřebuje na její ohřev. Použijte proto pouze adekvátní množství tekutiny tak, aby se co nejrychleji zahřála.
Neefektivní předehřívání trouby
Mnoho lidí zapíná troubu příliš brzy. Stačí ji přitom zapnout zhruba 10 minut před pečením, u některých jídel pak dokonce stačí troubu předehřát jen částečně, zapínáte ji tedy asi 5 minut předtím, než do ní vložíte pokrm. Tím ušetříte podle webu Smarter House až 15 % energie.
Hodně lidí také troubu zbytečně často při pečení otevírá. Kdykoli k tomu dojde, pustíte ven teplý vzduch, který se následně musí opět ohřát. Spotřebuje se tak daleko více elektřiny. Ideální tedy je jídlo kontrolovat jen ve skutečně nutných případech.
Neregulování teploty
Vaříte brambory, rýži nebo těstoviny vždy na 100% výkon? Je to nesmysl! Po uvedení vody do varu stačí pod pokličkou vařit tyto potraviny na střední nebo mírný výkon, vysvětluje Good Housekeeping. Zbytečně vysoký plamen nebo větší výkon rozhodně vaření neurychlí.
Zdroj: Good Housekeeping, Smarter House, BBC Good Food, Hubbub
Autor: Šárka Cvrkalová