Ústřice jsou pro někoho pochoutkou, pro jiné lidi jde ale o jídlo, které by nikdy nesnědli. V mnoha případech se jedná o konzistenci a také o fakt, že jídlo není tepelně zpracované. Někdo ani neochutná, někdo po prvním soustu usoudí, že ústřice nebudou pokrmem pro něj. Tepelně upravené ústřice ale chutnají úplně jinak.
Klasicky se ústřice podávají čerstvé, na ledu a s citronem. Vysrknou se z lastury, mnoha lidem ale vadí jejich slizká konzistence a typická chuť. Zkuste si ústřice udělat zapečené nebo vařené a uvidíte, že jde o úplně jiné jídlo.
Vařené ústřice
Vaření je asi ten nejjednodušší způsob, jak ústřice připravit, aby byly tepelně zpracované, změnily svou slizkou konzistenci, a navíc byly také něčím ochucené.
Na přípravu budete potřebovat ústřice, bobkový list, tymián a celý pepř. Koření dejte do vody, přidat můžete třeba i kořenovou zeleninu a později udělat ze zbytků vývar. Do vody vložte ústřice.
Vařte je asi 4 minuty, dokud se jejich skořápky neotevřou. Potom je podávejte ideálně s citronem a čerstvě mletým pepřem, hodí se k nim také pálivá chilli omáčka.
Zapečené ústřice
Na přípravu zapečených ústřic budete potřebovat ústřice, máslo, strouhaný parmezán, rozdrobené bílé pečivo, česnek a nasekanou petrželku.
Ústřice otevřete, nechte je ve spodní skořápce a dejte do pekáče vedle sebe. Předehřejte troubu na 200 °C. Potom potřete každou ústřici máslem, posypte pečivem, sýrem, česnekem a petrželkou. Zapékejte je krátce.
Asi po 5 minutách drobenka zežloutne a sýr se rozpustí. Ústřice se potom podávají horké, ideálně s citronem a opět pálivou omáčkou, radí The Medditeranean Dish.
Zdroj: The Medditeranean Dish, Southern Living, The Spruce
Autor: Šárka Cvrkalová