Zauzený, plísňový, čerstvý, měkký, tvrdý, polotvrdý, tavený, tvarohový, smetanový. O čem je řeč? O sýru, který ve svých nesčetných a rozmanitých variantách nabízí různé chutě, textury, konzistence a vůně.
Sýr v jakékoli podobě má své místo v tolika kulturách, že lze s jistotou říci, že jej najdete snad na každém stole. I když nemáte rádi zrovna určitý druh, ve světě sýrů si zajisté vyberete ten svůj.
Sýrové pochoutky jsou oblíbenou součástí chodů, které se podávají na hostinách. Speciální sýry naaranžované na obložené míse spolu s uzeninami podpoří kulinářský zážitek vašich hostů.
Ať už součást vaší obvyklé večeře, občerstvení na oslavě či jako jednohubky k vínu, bez ohledu na okolnosti existuje několik věcí, které zaručí, že váš sýr bude pokaždé vynikající.
Jak potvrzuje mnoho odborníků, sýr by měl být podáván při pokojové teplotě, která je přibližně 20 až 22 stupňů. Prakticky všechny druhy by měly být vyjmuty z chladničky alespoň hodinu před jejich podáváním.
Podávat sýr za studena je jako podávat teplé pivo. Chlazený sýr často nemá takovou komplexnost chutí a nuance, které by se mohly při pokojové teplotě lépe projevit.
Pokojová teplota rozvine vůně a chutě
Proč tedy chutná sýr při pokojové teplotě lépe? Když sýr měkne, jeho chuťové sloučeniny rozpustné v tucích mají lepší přístup k chuťovým pohárkům. Při pokojové teplotě se tuky zahřejí a uvolňují silné aroma, což se u studeného sýru neděje.
Současně se začne měnit i struktura sýru, stává se měkčím a krémovějším, což znamená, že se v ústech rozvine v celé škále chutí.
Důležité je také poznamenat, že sýr by měl být schopen dýchat. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je přikrýt sýr čistým hadříkem nebo utěrkou. Zabráníte také tomu, aby vyschl.
Taktéž zvažte čas, kdy chcete sýr podávat. Pokud bude jako předkrm, pak je záměr sýra výrazně jiný, než když jej podáváte po hlavním chodu. Zatímco některé druhy jsou vhodnější pro začátek, jiné je lepší podávat až po dezertu.
Téměř všechny by však měly být podávány při pokojové teplotě, což znamená vyjmout je z lednice asi hodinu předem.
Pro některé druhy – například pro čerstvé sýry – je však lepší, když je vyjmete asi jen 20 minut před podáváním. Naopak pružnější sýry můžou být při pokojové teplotě dvě až tři hodiny.
Pozor na to, aby se sýr nezkazil
Z lednice vždy vyndejte pouze takové množství, které potřebujete. Neustálým vkládáním a vyjímáním sýru se rychle kazí. Umístěte sýr na čistý talíř tak, aby se k němu nedostala vlhkost.
Určitě si dávejte pozor na sýry, které se začnou jakoby potit nebo vypadat mastně, což naznačuje, že by měly být znovu vychlazeny.
V dnešní době se nejedná o zrovna levnou potravinu, zvlášť co se speciálních sýrů týče. Je proto důležité s nimi správně zacházet a podávat je tak, abyste zajistili, že za své peníze ze sýru dostanete to nejlepší.
Zdroj: mashed.com, academyofcheese.org, cheesegrotto.com, thekitchn.com
Autor: Silvie Grulichová