Pokud patříte k lidem, kteří se z nějakého důvodu alkoholu vyhýbají, na silvestra pravděpodobně řešíte, čím si vlastně s ostatními připijete. To, že si během večera místo alkoholických drinků dáváte džus, se ještě vydržet dá, ale čím nahradit půlnoční šampaňské?
Někteří lidé alkohol nepijí, protože jim nechutná. Jiní se mu vyhýbají ze zdravotních důvodů, někdo třeba na silvestra řídí a jednoduše pít nemůže. Ať už je váš důvod jakýkoli, existuje hned několik drinků, které vám šampaňské mohou o půlnoci vynahradit.
Ovocné vinné limonády
Perlivé limonády s příchutí vína existují v mnoha variantách. I u nás seženete tyto nápoje hned od několika značek, a to jak v červené, tak i bílé verzi. Jde o nápoje, které chutnají po hroznech, jsou ale nealkoholické.
Tyto limonády si mohou dopřát i děti, zároveň jsou ale vynikajícím pitím pro dospělé, kteří se alkoholu vyhýbají. A to i proto, že ve skleničce na šampaňské vypadají velmi podobně jako tradiční přípitkové pití.
Nealkoholické cidery
Cider v dnešní době seženete v mnoha příchutím a obvykle má hodnotu alkoholu jako malé pivo. Pokud si tedy o půlnoci jeden dáte, druhý den ráno byste už měli moci bez problémů řídit.
Existují ale také nealkoholické verze. Ty chutnají velmi podobně, můžete si vybrat příchuť podle svého gusta a nemusíte se bát, že byste se za pár hodin na silnici museli obávat novoročních silničních kontrol.
Domácí bublinková limonáda
Nápoj na novoroční přípitek si můžete také připravit domácí. Budete na to potřebovat 500 mililitrů jablečného džusu, 200 mililitrů brusinkového džusu, 300 mililitrů perlivé minerální vody, 2 lžíce citronové šťávy, lžíci medu a na ozdobu několik kousků čerstvého ovoce, například maliny, brusinky nebo tenké plátky jablka.
Ve džbánu smíchejte jablečný a brusinkový džus. Přidejte med a vše důkladně promíchejte, dokud se med nerozpustí. Těsně před podáváním přilijte vychlazenou perlivou vodu a citronovou šťávu. Nápoj nalijte do skleniček na šampaňské a ozdobte čerstvým ovocem.
Zdroj: Fab Everyday, Town and Country, Mary Jurek, All Recipes,
Autor: Šárka Cvrkalová