Vepřové kotlety jsou dokonalým způsobem, jak potěšit každého chlapa. Je ale také potřeba vědět, jak je udělat, aby se jim dostalo pochvaly, kterou si zaslouží. Mnoho lidí tenhle pokrm totiž dokáže pokazit, přitom stačí se vyhnout běžným chybám.
Někdy jsou kotlety tuhé, vysušené, nemají zkrátka to, co by mít měly. A kuchařky pak smutně sledují, jak jejich muž přežvykuje gumové maso, a i když jim třeba oběd pochválí, tak je jasné, že si moc nepochutnal.
Jak udělat dokonalé vepřové kotlety, ze kterých by si i slavní šéfkuchaři sedli na zadek? Je to vlastně poměrně snadné, je jen třeba dát si pozor na základní chyby, které při jejich přípravě skoro každý dělá.
Nevědomost
Vepřová kotleta není jenom obyčejná vepřová kotleta. Podle toho, kterou část masa si koupíte, je třeba s ní také nakládat. Pokud si koupíte křehké a libové maso, stačí na jeho přípravu krátká doba, při delším dušení se může úplně rozpadnout.
Na větší kus tučného masa je třeba delší čas. Maso je potřeba dlouho dusit a vařit, jinak nikdy nebude křehké a nedosáhnete dokonalosti. Ideální je postupovat podle štítku masa a najít si konkrétní čas, jak dlouho takové maso připravovat.
Nedochucování masa
Vepřová kotleta je sama o sobě jen nevýrazný kus masa, který je třeba dobře okořenit, abychom dosáhli nějakého toho požitku. Spousta lidí si myslí, že stačí jenom pepř a sůl, ve skutečnosti je ale potřeba mnohem víc.
Ideální je až 30 minut před vařením nechat kotlety naložené v nálevu, který je ze soli, pepře, bazalky a dalších bylinek (ideálně čerstvých), přidat můžete i trochu sladké sójovky či medu.
Vaření studeného masa
Celá řada kuchařek dělá jednu zásadní velkou chybu: vytáhne maso z ledničky a hned šup s ním na pánev. To ale není správně, maso by mělo mít pokojovou teplotu, než s ním začnete podnikat nějaké další kroky.
Kotlety by tak měly být minimálně hodinu vytažené venku. Jinak totiž dojde k nerovnoměrnému vaření masa, takže zatímco někde se bude rozpadat, jinde bude pořád tuhé a k neukousnutí.
Přepečené či nedopečené
Tenhle bod trochu souvisí i s bodem číslo jedna. Na přepečeném, nebo nedopečeném vepři není nic dobrého. Jde o to maso hlídat po krátkých chvílích, podlévat ho, kontrolovat ho.
Pokud si myslíte, že půlhodinka je krátká doba, mýlíte se. Ideálně si kotletu hlídejte každých pár minut, pokud ji dusíte nebo pečete, jinak se vám může stát, že bude hotová až moc. Ale na druhou stranu ji nesmíte vyndat moc brzy. Kotlety zkrátka musí být „tak akorát“.
Servírování ihned po dokončení
Zakousnout se do kotlety, kterou jste právě sundali z pánve, zní sice lákavě, ale ve skutečnosti je třeba ji nechat chvíli odležet, abyste dosáhli toho pravého požitku. Jedině tak se totiž všechny její chutě a vůně pořádně projeví.
Ale nebojte, není potřeba čekat hodiny, stačí nechat maso odpočinout po dlouhém pečení zhruba 10–15 minut a můžete ho servírovat. Pak už si jen vychutnávejte jeho chuť a také pochvaly, kterých se vám od dalších strávníků dostane.
Zdroj: mashed.com, bonappetit.com, thekitchn.com
Autor: Shani Maiová