Alobal je jednou ze základních věcí, kterou by měla být vybavena každá kuchyň. Dají se do něho zabalit svačiny, zároveň ale také udrží jídlo teplé, a proto se v něm často podávají například zabalené tortilly. Kromě toho je ale skvělým pomocníkem při přípravě některých pokrmů.
V troubě ani horkovzdušné fritéze se mu nic nestane. Můžete ho tedy snadno vyměnit za pekáč a zabalit do něj brambory nebo maso. Příprava jídla v alobalu je nejen snadná, ale také si pak na pokrmech daleko víc pochutnáte.
Brambory se zeleninou
Prvním receptem, při kterém můžete alobal využít, jsou zapečené brambory. Nakrájejte jednoduše brambory na plátky, přidejte k nim ostrouhanou a napůl rozkrojenou mrkev, na kolečka nakrájenou cibuli a kousek brokolice.
Všechno společně posypte směsí na grilovanou zeleninu nebo grilovacím kořením na maso, zabalte do alobalu a dejte péct do trouby nebo horkovzdušné fritézy. Chutě zeleniny a brambor se krásně promíchají a vy si pochutnáte na dokonale propečeném a zdravém jídle.
Maso s dokonalou šťávou
V alobalu kromě brambor můžete připravit i maso. Ideální jsou například špízy. Na špejli napíchejte střídavě kousky uzeného masa podle vlastního výběru, cibule a papriky. Vše zabalte do alobalu a dejte do trouby.
Z masa se vypeče šťáva, která zůstane v alobalu, a vy potom při přendávání pokrmu na talíř jen všechnu slijete společně se zbytkem pokrmu. Budete tak mít maso krásně propečené a polité dokonalou šťávou.
Alobal se hodí i u táboráku
Kromě kuchyně můžete alobal využít také při přípravě pokrmů u táboráku. Nejen sýry, které do něj zabalíte na grilu, chutnají skvěle. Oblíbené jsou také pečené brambory.
Jednoduše bramboru nakrájejte, proložte cibulí a párkem, zabalte do alobalu a hoďte do horkého popela. Nechte ji delší dobu péct a potom si pochutnejte na jídle, které si zamiluje každý táborník.
Zdroj: Tasty, The Kitchn
Autor: Šárka Cvrkalová