Všichni jsme si zvykli na to, že existuje popcorn. Už ani pufovaná rýže v čokoládě nás nemůže překvapit. Věděli jste ale, že existuje podobná pochoutka také z pohanky?
Pohanka sama o sobě je velmi cennou potravinou, která je ale bohužel mnoha lidmi přehlížená. A to je velká škoda. Napadlo by vás, že si z ní mimo jiné můžete připravit i popcorn?
Co je pohanka?
Pohanka je tradiční českou surovinou, kterou milovaly naše babičky. Patří do skupiny potravin běžně nazývaných pseudocereálie, píše web Healthline. Pseudocereálie jsou semena, která se konzumují jako obilná zrna, ale nerostou na trávách. Mezi další běžné pseudocereálie patří quinoa a amarant.
Navzdory svému názvu není pohanka příbuzná pšenici, a je tedy bezlepková. Stala se populární jako zdravá potravina díky vysokému obsahu minerálů a antioxidantů. Mezi její zdravotní přínosy patří zlepšení kontroly hladiny cukru v krvi.
Také je dobré zmínit, že pohanka obsahuje slušné množství vlákniny, kterou vaše tělo nemůže strávit. Tato živina je tedy dobrá pro zdraví tlustého střeva. Je také bohatá na různé antioxidační rostlinné sloučeniny.
Připravte si doma popcorn z pohanky
Z této často opomíjené suroviny si můžete připravit zdravou a chutnou svačinku. Oceníte ji například při večerním mlsání u oblíbeného seriálu v televizi.
Na popcorn potřebujete 100 gramů pohanky, 300 ml řepkového oleje nebo másla a sůl – případně koření. V hrnci nechte rozehřát tuk. Vložte malý cedník a nasypte do něj lžíci pohanky. Každou porci pohanky pár vteřin smažte. Nakonec vše osolte, případně můžete dochutit oblíbeným kořením.
Popcorn z pohanky si dle libosti můžete připravit i na sladko. Zkrátka tak, jak vám nejvíce chutná. Podobou sice nepřipomíná popcorn, ale chutí se mu dokáže vyrovnat.
Zdroj: receptovnik.cz, healthline.com, stale.ru, che.manteton.com
Autor: Natálie Kabourková