Podzimní pomazánky: Chutné, zdravé, potěší rodinu i hosty

Zdroj: Pixabay

Chystáte nějakou oslavu pro přátele, nebo chcete jednoduše rodinu překvapit milým pohoštěním? Podzim nabízí celou řadu sezónních ingrediencí, ze kterých se dají připravit vynikající pomazánky. Vyzkoušejte si některou z nich udělat doma.

Hodí se na chlebíčky i jednohubky, vychutnáte si je s rodinou, ale připravit je můžete i na větší párty. Tyto podzimní pomazánky jsou velmi snadné na přípravu, navíc mají také celou řadu zdravotních benefitů.

Dýňová pomazánka s červenou čočkou

Na přípravu budete potřebovat polovinu menší dýně hokkaido, hrnek červené čočky, cibuli, 2 stroužky česneku, olej, sůl a pepř. Dýni upečte, uvařte čočku, společně pak vše rozmixujte a smíchejte s česnekem a najemno pokrájenou cibulkou. Podle chuti pomazánku osolte a opepřete.

Co se týče zdravotních benefitů, dýně je bohatá na beta-karoten, který je dobrý pro zdraví očí. Čočka poskytuje kvalitní rostlinné bílkoviny a železo. Vysoký obsah vlákniny v pomazánce podporuje trávení, doplňuje Mayo Clinic.

Houbová pomazánka s pohankou

Připravte si 300 gramů čerstvých hub, půl hrnku pohankových vloček, cibuli, majoránku, kmín, tvaroh, sůl a pepř. Houby orestujte s cibulí, uvařte pohanku, vše smíchejte s tvarohem a dochuťte.

Houby obsahují vitamin D a selen, který je vhodný na podporu imunity. Pohanka je bezlepková a bohatá na rutin, který pomáhá zdraví cév. Celkově obsahuje pomazánka velké množství kvalitních rostlinných bílkovin.

Pomazánka z celeru a mrkve

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 2 mrkve, čtvrt celeru, jablko, bílý jogurt, citronovou šťávu sůl a pepř. Zeleninu a ovoce jednoduše nastrouhejte najemno a spojte s ostatními ingrediencemi.

Co se týče zdravotních přínosů, mrkev obsahuje vitamin A a antioxidanty, celer podporuje trávení a obsahuje vitamin K, který reguluje látky v krvi, vysvětluje Medical News Today. Jablka pak dodávají tělu přísun vitamínu C.

Zdroj: Mayo Clinic, Healthline, WebMD, Medical News Today

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz