Chystáte nějakou oslavu pro přátele, nebo chcete jednoduše rodinu překvapit milým pohoštěním? Podzim nabízí celou řadu sezónních ingrediencí, ze kterých se dají připravit vynikající pomazánky. Vyzkoušejte si některou z nich udělat doma.
Hodí se na chlebíčky i jednohubky, vychutnáte si je s rodinou, ale připravit je můžete i na větší párty. Tyto podzimní pomazánky jsou velmi snadné na přípravu, navíc mají také celou řadu zdravotních benefitů.
Dýňová pomazánka s červenou čočkou
Na přípravu budete potřebovat polovinu menší dýně hokkaido, hrnek červené čočky, cibuli, 2 stroužky česneku, olej, sůl a pepř. Dýni upečte, uvařte čočku, společně pak vše rozmixujte a smíchejte s česnekem a najemno pokrájenou cibulkou. Podle chuti pomazánku osolte a opepřete.
Co se týče zdravotních benefitů, dýně je bohatá na beta-karoten, který je dobrý pro zdraví očí. Čočka poskytuje kvalitní rostlinné bílkoviny a železo. Vysoký obsah vlákniny v pomazánce podporuje trávení, doplňuje Mayo Clinic.
Houbová pomazánka s pohankou
Připravte si 300 gramů čerstvých hub, půl hrnku pohankových vloček, cibuli, majoránku, kmín, tvaroh, sůl a pepř. Houby orestujte s cibulí, uvařte pohanku, vše smíchejte s tvarohem a dochuťte.
Houby obsahují vitamin D a selen, který je vhodný na podporu imunity. Pohanka je bezlepková a bohatá na rutin, který pomáhá zdraví cév. Celkově obsahuje pomazánka velké množství kvalitních rostlinných bílkovin.
Pomazánka z celeru a mrkve
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 2 mrkve, čtvrt celeru, jablko, bílý jogurt, citronovou šťávu sůl a pepř. Zeleninu a ovoce jednoduše nastrouhejte najemno a spojte s ostatními ingrediencemi.
Co se týče zdravotních přínosů, mrkev obsahuje vitamin A a antioxidanty, celer podporuje trávení a obsahuje vitamin K, který reguluje látky v krvi, vysvětluje Medical News Today. Jablka pak dodávají tělu přísun vitamínu C.
Zdroj: Mayo Clinic, Healthline, WebMD, Medical News Today
Autor: Šárka Cvrkalová