Podzim se kvapem blíží a s ním i úroda jablek. A kde je použít? No přece v jablečném závinu, který miluje snad každý. Existuje několik tipů, jak tento oblíbený dezert dovést k dokonalosti.
Štrúdl, jak se také říká jablečnému závinu, je jedním z klasických receptů, který alespoň jednou v životě připravoval snad každý. Někteří však zůstali pouze u jednoho pokusu, zvlášť pokud recept nepodědili po své babičce.
Přitom nezáleží na tom, z jakého je těsta, zda z kynutého, taženého nebo listového. Každé z nich se může trhat a lepit, což výsledku moc nepřidá.
Tomu se však dá snadno předejít. Jak na to, aby byl štrúdl nadýchaný a vláčný, ale zároveň nebyl od jablek rozmočený? Existuje několik triků, díky kterým se jablečný závin pokaždé povede, i když nemáte zrovna léta praxe.
Prosetí mouky má svůj důvod
Těsta na závin se dají koupit již hotová, stačí je pouze rozválet. Pokud si však chcete připravit vlastní těsto, rozhodně nepodceňte jeden krok – prosijte mouku přes jemné sítko.
Během transportu se mouka upěchuje a při skladování navíc trochu navlhne. Prosetím ji nakypříte, provzdušníte a vysušíte. Tímto krokem můžete rovněž zachytit případné nečistoty v mouce.
Upečené těsto pak bude krásně nadýchané. Pokud chcete dosáhnout vláčného těsta, které se nebude trhat ani lepit, vyzkoušejte trik našich babiček a přidejte do těsta lžíci octa.
Těsto nenavlhne díky strouhance
Častým problémem při pečení štrúdlu je to, že je rozmočený díky jablkům, zejména pokud jsou šťavnatější. Pomoc je jednoduchá, nasypte pod ně na rozválené těsto strouhanku, která vstřebá přebytečnou vlhkost.
Nejenže těsto nenavlhne, ale náplň nebude během pečení vytékat a připalovat se. Pokud zrovna nemáte strouhanku po ruce, můžete místo ní použít i nadrcené piškoty, jemně mleté ořechy, kokos nebo strouhaný perník.
Vylepšit chuť můžete tím, že strouhanku předem osmažíte na másle. Nenasaje však už tolik šťávy, s čímž je nutné počítat.
Závin před pečením několikrát propíchněte
Závin před pečením propíchejte vidličkou nebo párátkem, nebude tak při pečení praskat a po vytažení nesplaskne. Štrúdl se tak lépe propeče a během pečení bude otvory pomalu unikat přebytečná pára z jablek. Místo propichování můžete vyzkoušet těsto před zavinutím nařezat a poté zaplést.
Existuje ještě jeden trik, díky němuž závin po vyndání z trouby nesplaskne a zůstane nadýchaný. Vytvořte na něm karamelovou krustu z rozpuštěného másla a cukru. Stačí jej celý potřít máslem a následně posypat cukrem krupicí nebo silnější vrstvou moučky. U listového těsta máslo nahraďte rozšlehaným vajíčkem.
Co se týče doby pečení, jde o častý problém receptů z internetu, kde se uvádí velmi krátký čas. I velmi tenké těsto by mělo být v troubě alespoň 45 minut. Pokud jej vyndáte dřív, pára z náplně se neodpaří, těsto navlhne a splaskne.
Určitě si dejte pozor ještě na jednu věc, a tou je válení těsta. To by nemělo být příliš tenké, zároveň pozor, abyste to nepřehnali s náplní.
Variant je mnoho, najděte si tu svou
Jablečný závin je sám o sobě vynikající, avšak jestli jej chcete ještě vylepšit, můžete k jablíčkům přidat další ingredience. Skvěle se hodí například rozinky (přírodní i rumové), sušené višně a brusinky, mandle nebo kousky vlašských či lískových ořechů.
Co by ale určitě chybět nemělo, je skořice, kterou nemusíte úplně šetřit. Další možností je kousky jablek podusit v karamelu vyrobeném z cukru a másla. A pokud úplně neholdujete závinu s jablečnou náplní, vyzkoušejte tvarohovou, pudinkovou nebo třešňovou.
Zdroj: magazin.recepty.cz, regiony.rozhlas.cz
Autor: Silvie Grulichová