Dýní je teď okolo nás doslova jako hub po dešti. Bodejť by taky ne, když právě teď probíhá jejich sezona a milovníci dýní mají doslova žně. Pokud i vám chutnají dýňové recepty, měli byste ochutnat nepečený dýňový cheesecake.
Cheesecake je už taková zažitá klasika, dokonce i tady u nás. Asi každý z nás zná ten tradiční recept, ale proč tuhle dobrotu nezkusit s vůní dýní? Máme pro vás recept, který určitě musíte doma zkusit. Pochutnáte si.
Dokonalý sezonní koláč
Dýně jsou sezonní záležitostí, proto i veškeré recepty z nich. Ano, dýni si sice můžete koupit i kdykoli během roku, ale všichni se shodneme na tom, že neodmyslitelně patří k podzimu, kdy si je vychutnáváme ze všeho nejvíce.
Navíc pokud máte rádi jednoduché recepty, u kterých nestrávíte půl dne za sporákem, pak si tenhle recept o to více zamilujete.
Připravte si nepečený dýňový cheesecake
Na přípravu nepečeného dýňového cheesecakeu budete potřebovat 250 gramů pyré z dýně Hokaido, 400 gramů tvarohu, 100 gramů tvarohového sýru (například Lučinu), dále dvě vejce, 30 gramů třtinového cukru, 4 lžíce javorového nebo datlového sirupu, 140 gramů máslových sušenek, 50 gramů másla, 100 gramů zakysané smetany, lžičku mleté skořice a špetku soli.
Začněte přípravou dýňového pyré. 250 gramů pyré odpovídá asi 400 gramům syrové dýně, kterou omyjte, v půlce rozkrojte a vydlabejte jadýrka. Dužinu poté pokrájejte na menší stejně velké kousky, dejte je vařit společně s trochou soli. Vařte cca čtvrt hodiny do změknutí, poté slijte a tyčovým mixérem rozmixujte. Nechte vychladnout.
Mezitím se pusťte do přípravy korpusu. Rozmixujte máslové sušenky, přidejte k nim rozpuštěné máslo a vypracujte těsto podobné drobence. Dno formy vyložte pečicím papírem a připravenou hmotu rovnoměrně rozprostřete po dně. Uhlaďte s pomocí lžíce.
V misce smíchejte tvaroh, lučinu, vejce, cukr, smetanu a tři lžíce sirupu. Vše s pomocí metličky promíchejte, nemusíte používat mixér, který by do náplně dostal zbytečně moc vzduchu, a následně by se vám tvořily bublinky. Nakonec vmíchejte dýňové pyré, přidejte lžičku skořice a ještě jednou vše dobře promíchejte.
V tuto chvíli můžete náplň nalít na sušenkový korpus čekající ve formě. Uhlaďte a vložte do lednice, kde nechte dostatečně ztuhnout. Jakmile cheesecake ztuhne, můžete jej začít podávat.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com, delish.com
Autor: Natálie Kabourková