Podmáslí vzniká jako druhotný produkt při stloukání másla nebo smícháním mléka s bakteriemi produkujícími kyselinu mléčnou. Využití nachází v mnoha receptech a někdo ho pije i samotné. Jaké jsou jeho účinky na lidský organismus?
Mezi živiny obsažené v podmáslí patří bílkoviny, vápník, riboflavin (vitamín B12) a draslík. Někteří výrobci přidávají vitamíny A a D. Vědecké studie potvrdily také příznivý vliv podmáslí na krevní tlak, hladinu cholesterolu a střevní mikroflóru.
Snižuje krevní tlak a cholesterol
Autoři malé klinické studie, která byla v lednu 2014 uvedena v časopise Nutrition, uvádějí, že podmáslí obsahuje složku zvanou mléčná tuková globulární membrána, která je bohatá na neobvyklé bioaktivní bílkoviny. Po zkoumání účinků krátkodobé konzumace podmáslí vědci zjistili, že významně snižuje krevní tlak.
Další malá klinická studie na 34 účastnících publikovaná v prosinci 2013 v časopise Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases zkoumala účinky podmáslí na hladinu cholesterolu. Zjistilo se, že konzumace dvou porcí sušeného podmáslí denně po dobu čtyř týdnů vedla ke snížení LDL neboli špatného cholesterolu u osob, které začaly studii s vysokou hladinou cholesterolu. Výzkumníci rovněž zaznamenali velmi malé snížení celkového cholesterolu a snížení triglyceridů.
Výhody podmáslí s aktivní kulturou
Podmáslí s aktivními kulturami obsahuje probiotika. Tito mikrobi posilují imunitu, zlepšují trávení a zvyšují vstřebávání živin, uvádí Harvard Health.
Probiotika pomáhají vytvářet bariéru proti nepřátelským bakteriálním kmenům. Potraviny s probiotiky také mohou zvrátit nerovnováhu ve střevním bakteriálním společenství způsobenou antibiotiky, která zabíjejí jak prospěšné, tak škodlivé mikroby.
Clevelandská klinika uvádí ještě další potenciální výhody probiotických potravin, jako je podmáslí, včetně prevence a léčby průjmu, kvasinkových infekcí u žen a infekcí močových cest.
Recept na dresink z podmáslí
Podmáslí se často používá k výrobě pečiva, protože v podmáslí obsažená kyselina rozkládá dlouhá vlákna lepku v těstě a díky tomu je pečivo křehčí. Jak si však nyní ukážeme, podmáslí můžete dobře využít i při přípravě dresinku.
Budete potřebovat jen pár ingrediencí – 1/3 šálku podmáslí, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce citronové šťávy, 2 čajové lžičky mletého čerstvého kopru (můžete jej nahradit 1/2 čajové lžičky sušeného kopru), 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky cukru, špetku pepře.
V malé misce vyšlehejte podmáslí, majonézu, citronovou šťávu, kopr, sůl, cukr a pepř. Dresink můžete lehce obměňovat podle vašich preferencí.
Česnekový dresink připravíte tak, že do receptu přidáte asi 1/4 až 1/2 lžičky česnekového prášku nebo 1 lžičku čerstvého mletého česneku. Kopr můžete nahradit téměř jakoukoli bylinou, dobře se hodí tymián, rozmarýn, bazalka nebo petržel.
Hotový dresink můžete využít například k zelnému salátu, ale doporučujeme přidat více majonézy, abyste dosáhli požadované konzistence. V ledničce můžete dresink uchovávat až týden.
Zdroj: Cleveland Clinic, Harvard Health, Benoît Lamarche, Effect of buttermilk consumption on blood pressure in moderately hypercholesterolemic men and women, 2013, B. Lamarche, Impact of buttermilk consumption on plasma lipids and surrogate markers of cholesterol homeostasis in men and women, 2013, Live Strong, The Seasoned Mom
Autor: Dominika Jandorová