Podmáslí je produkt z mléka, který vzniká při výrobě másla. Ačkoli pravou variantu dnes seženete jen těžko, může se jednat o vhodný produkt při dietách.
Původ podmáslí
Podmáslí je mléčný výrobek, jenž je vedlejším produktem při stloukání másla. Vzniká tedy při zpracování mléka, které člověk využívá tisíce let. V podstatě až do konce 19. století si lidé máslo vyráběli doma, takže vždy měli po ruce i čerstvé podmáslí. V současné době si jej ovšem můžete pořídit spíše v obchodech, kde se navíc prodávají takřka výhradně speciální varianty.
Kysané a šlehané podmáslí
Aktuálně pravé podmáslí v obchodech téměř neseženete. K dispozici naopak máte spoustu produktů, které se nazývají kysané či šlehané podmáslí a vznikají kysáním mléka, případně mléka, jež se smíchá s pravým podmáslím. Tyto produkty mají výraznější chuť, protože původní produkt je takřka bez chuti a navíc má oproti němu disponují výrazně delší trvanlivostí.
Využití v kuchyni
Podmáslí mnoho lidí konzumuje samostatně, ale v kuchyni nabízí rozličné uplatnění. Můžete si ho dát např. s ovocem, přidat jej můžete do pudinků, salátů, polévek, omáček, krémů, buchet nebo lívanců. Zároveň se dá využít při výrobě pečiva. Doma si tak např. můžete připravit domácí podmáslový chléb, a to bez kynutí. Jedná se zkrátka o kuchyňskou ingredienci se širokým využitím.
Podmáslí z hlediska zdraví
Tento mléčný výrobek disponuje velmi nízkým obsahem tuku (maximálně 1,5 %), čímž se liší od másla, při jehož výrobě vzniká. Můžete jej tedy používat při redukčních dietách. Navíc obsahuje kvalitní bílkoviny, takže se může stát vhodným nápojem pro sportovce. Zároveň se v něm vyskytuje lecitin, který patří mezi antioxidanty a pozitivně působí na funkce mozku. Obsahuje však i hodně vápníku.
Zajímavosti o podmáslí
- Jak už jsme zmínili, výhodou dnes prodávaných produktů je delší trvanlivost. Pravé podmáslí je totiž obvykle nutné zpracovat do 24 hodin.
- Přesto se i v 21. století stále vyrábí, i když u nás spíše výjimečně. Naopak tato tradice je uchovávána např. v Rakousku anebo Švýcarsku.
- Pravé podmáslí si lze dnes stále připravit doma, ačkoli za pomoci moderní techniky. Postačí vám k tomu totiž jogurtovač.
- Tento mléčný produkt se používá také v kosmetice, neboť může mít kladný vliv na pokožku, které pomáhá udržet hebkost a jemnost.
- Navíc jej můžete použít i při poraněné či popálené kůži, kterou chladí. Zábal lze zároveň využít při úpalu.