Brambory byly často surovinou, které byl dostatek. Za starých časů jich naše babičky mívaly plné sklepy, což také znamenalo, že se z nich vařilo mnoho originálních jídel. A jedním z nich je i podkrkonošský camprat.
Na první pohled se tváří jako nám známý bramborák. V mnoha ohledech je ale jiný. I když svým vzhledem a chutí připomíná klasiku, kterou si dnes dá rád každý z nás, připravoval se už v 19. století a je pro něj typické, že se pekl na sádle, uvádí Český rozhlas Liberec.
Podkrkonošský camprat
Camprat je bramborák, ve kterém najdete surovinu, kterou byste u podobného jídla možná nečekali.
Jde o mléko, kterého si připravte 2 decilitry. Kromě toho budete na přípravu potřebovat kilogram brambor, 4 stroužky česneku, 2 cibule, majoránku, 150 gramů pšeničné mouky, pepř, sůl, sádlo a litr podmáslí.
Příprava pokrmu
Do mísy nejprve nastrouhejte najemno všechny brambory. Přes utěrku z nich vymačkejte přebytečnou vodu. Oloupaný česnek utřete se lžičkou soli a smíchejte s bramborami.
Dále přidejte do těsta dvě nastrouhané cibule, hladkou mouku, majoránku, to vše nakonec zalijte vařícím mlékem.
Pak už stačí jen nalít všechno těsto na pekáč vymaštěný sádlem a nechat péct v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 35 minut. Camprat se následně trhá na nepravidelné placky připomínající bramboráky. Jídlo se podává se sklenicí podmáslí.
Zdroj: Český rozhlas Liberec, Miluji Vaření, Tradiční vaření
Autor: Šárka Cvrkalová