Cibulačka je francouzská klasika, která je i u nás velmi rozšířená. Na poctivou domácí polévku jen tak něco nemá. Její příprava se ale nesmí uspěchat. Vyzkoušejte si cibulačku podle receptu Zdeňka Pohlreicha.
Pohlreich je kuchař známý po celém světě. Jeden z jeho receptů, konkrétně husička se zelím, se v roce 2020 dostal mezi 10 nejlepších jídel světa. Je tedy jasné, že kuchař dobře ví, co dělá, a na jeho recepty se můžete spolehnout.
Hektický rok 2023
Loňský rok byl pro Pohlreicha náročný, zároveň se ale díky tomu setkal s celou řadou úspěchů. Vydal například novou kuchařku s názvem Zlatá klasika.
Poté také otevřel novou cukrárnu, která nyní jeho tři restaurace zásobuje dezerty.
„Dobrou cukrařinu jsme chtěli dělat vždycky, ale dlouhé roky jsme měli k dispozici pouze omezené podmínky naší kuchyně Café Imperial,“ vysvětlil Pohlreich v rozhovoru pro Apetit s tím, že nová cukrárna mnoho věcí změní.
Cibulačka podle Pohlreicha
Pokud si chcete doma připravit kvalitní silnou cibulačku podle receptu slavného šéfkuchaře, budete potřebovat 4 cibule, 1 decilitr šampaňského, 6 decilitrů kuřecího vývaru, 2 lžíce másla, bagetu, 2 plátky sýru, 100 gramů strouhaného sýru, tymián, pažitku a olivový olej.
V kastrůlku rozehřejte máslo, orestujte na něm cibuli. Restujte ji pomalu do hněda, může to trvat klidně i 20 minut. Jakmile zkaramelizuje, přidejte tymián a zalijte ji šampaňským a vývarem.
Na pánvi na oleji opečte pokrájené bagetky. Potom polévku nandejte do misky, přidejte krutony, plátek sýra a vše zasypte strouhaným sýrem. Misky potom dejte do trouby na 5 minut zapéct. Nakonec vše posypte pažitkou a podávejte.
Zdroj: Lidovky, Apetit, iDNES, Prima Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová