Po čtyřicítce je třeba v jídelníčku udělat pár změn. Zaměřte se na bílkoviny a nezapomínejte na vlákninu

Zdroj: Shutterstock

Když člověk překročí čtyřicítku, jeho tělo začne procházet řadou fyzických změn. Vaše potřeby výživy se mění, a je proto důležité upravit jídelníček tak, abyste zůstali ve formě a předcházeli zdravotním problémům.

S přibývajícím věkem obvykle klesá rychlost metabolismu. To znamená, že tělo spálí méně kalorií. Člověk také začíná přirozeně ztrácet svalovou hmotu, píše WebMD. S věkem se také může zpomalovat vyprazdňování žaludku a střev. Všechny tyto změny vedou k tomu, že byste se ve své stravě měli zaměřit na následující body.

Zaměřte se na kvalitní bílkoviny a vlákninu

Jak je zmíněno výše, s přibývajícím věkem ztrácíte svalovou hmotu. Zajistěte, aby byl váš jídelníček bohatý na kvalitní zdroje bílkovin. K těm patří libové maso, drůbež, vejce, luštěniny a ořechy.

Zvýšit byste také měli příjem vlákniny, která pomůže právě se správnou funkcí trávicího systému. Jezte více celozrnných obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny. Vláknina také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko srdečních chorob, doplňuje Family Doctor.

Čemu se vyhnout?

Po čtyřicítce rozhodně omezte zpracované potraviny a nasycené tuky. Vyhýbejte se kalorickým potravinám s vysokým obsahem cukru, soli a nezdravých tuků. Dávejte přednost spíše čerstvým a nezpracovaným jídlům, radí Prevention.

S vyšším věkem může být také někdy obtížnější dosáhnout doporučených denních dávek některých vitamínů a minerálů pouze ze stravy. Proto není na škodu začít užívat doplňky stravy, jako jsou například vitamín D či vápník.

V neposlední řadě pak rozhodně nepodceňujte hydrataci. Dodržování pitného režimu je s rostoucím věkem stále důležitější. Dopřejte si dostatek vody, čajů a ideálně nesycených ovocných šťáv bez cukru. Naopak se pokuste vyhýbat limonádám a sladkému pití, doplňuje WebMD.

Zdroj: Huff Post, Family Doctor, Prevention, Doc Online, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz