Když člověk překročí čtyřicítku, jeho tělo začne procházet řadou fyzických změn. Vaše potřeby výživy se mění, a je proto důležité upravit jídelníček tak, abyste zůstali ve formě a předcházeli zdravotním problémům.
S přibývajícím věkem obvykle klesá rychlost metabolismu. To znamená, že tělo spálí méně kalorií. Člověk také začíná přirozeně ztrácet svalovou hmotu, píše WebMD. S věkem se také může zpomalovat vyprazdňování žaludku a střev. Všechny tyto změny vedou k tomu, že byste se ve své stravě měli zaměřit na následující body.
Zaměřte se na kvalitní bílkoviny a vlákninu
Jak je zmíněno výše, s přibývajícím věkem ztrácíte svalovou hmotu. Zajistěte, aby byl váš jídelníček bohatý na kvalitní zdroje bílkovin. K těm patří libové maso, drůbež, vejce, luštěniny a ořechy.
Zvýšit byste také měli příjem vlákniny, která pomůže právě se správnou funkcí trávicího systému. Jezte více celozrnných obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny. Vláknina také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko srdečních chorob, doplňuje Family Doctor.
Čemu se vyhnout?
Po čtyřicítce rozhodně omezte zpracované potraviny a nasycené tuky. Vyhýbejte se kalorickým potravinám s vysokým obsahem cukru, soli a nezdravých tuků. Dávejte přednost spíše čerstvým a nezpracovaným jídlům, radí Prevention.
S vyšším věkem může být také někdy obtížnější dosáhnout doporučených denních dávek některých vitamínů a minerálů pouze ze stravy. Proto není na škodu začít užívat doplňky stravy, jako jsou například vitamín D či vápník.
V neposlední řadě pak rozhodně nepodceňujte hydrataci. Dodržování pitného režimu je s rostoucím věkem stále důležitější. Dopřejte si dostatek vody, čajů a ideálně nesycených ovocných šťáv bez cukru. Naopak se pokuste vyhýbat limonádám a sladkému pití, doplňuje WebMD.
Zdroj: Huff Post, Family Doctor, Prevention, Doc Online, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová