Josef Maršálek je pekař a cukrář, jenž vždy zastával kvalitu surovin, které při působení v kuchyni využívá. Jedním z pravidel, kterým se řídí, je vytvořit raději jednou do týdne něco kvalitního, než si každý druhý den pochutnávat na levných náhražkách. A to dodržuje i při výrobě vánočního cukroví.
Plněné ořechy jsou jedním z velmi oblíbených druhů cukroví. Patří k těm, které se připravují v mnoha rodinách. Klasicky se dělají z tmavého těsta s drcenými vlašskými ořechy a spojují se máslovým krémem. Maršálek má ale vlastní originální recept.
A to ne jeden. Ořechy dělá hned ve dvou verzích. V té jedné je plní krémem kávovým, ve druhém případě pak používá náplň jablečnou. Chcete si doma připravit letos cukroví podle mistra cukráře? Vyzkoušejte to, nejde o nic složitého.
Těsto na ořechy tak, jak ho znáte
Těsto na plněné ořechy dělá Josef Maršálek prakticky tak jako nejspíš každý z vás. Potřebujete k němu jen 110 gramů másla, 75 gramů cukru, 165 gramů hladké mouky, 90 gramů mletých vlašských ořechů, skořici a špetku soli.
Všechny suroviny smícháte dohromady a vytvoříte poměrně pevné těsto, které necháte minimálně hodinu odležet v lednici. Server Prima fresh nicméně radí připravit si těsto den předem a nechat ho v chladu přes noc. Ořechy pečte ve formičkách na 160 °C zhruba 20 minut.
Kávový krém
Na přípravu kávového krému budete potřebovat 150 gramů másla, 80 gramů moučkového cukru, 25 mililitrů silné kávy a 2 gramy mletého anýzu. Do mísy vložte změklé máslo, anýz a cukr, přilijte kávu a vyšlehejte tuhý krém.
Ten podle serveru Český rozhlas ve spojení s ořechovým těstem vytvoří dokonalou harmonii chutí a i ti, kdo kávu příliš v lásce nemají, si tyto ořechy naprosto zamilují. Krém mezi připravené kousky cukroví plňte potravinářským pytlíkem.
Jablečná náplň
Na jablečné pyré budete potřebovat jen 100% jablečný mošt, 120 gramů cukru, špetku soli, skořici, smetanu ke šlehání a 125 gramů másla. Ve větším rendlíku promíchejte mošt s cukrem, solí a skořicí. Povařte, dokud vám nevznikne hladký karamel, radí Prima fresh.
Zalijte ho po částech smetanou, vmíchejte máslo a znovu vše přiveďte k varu. Povařte vše s celou skořicí zhruba 2 minuty. Pak skořici vyndejte a nechte směs vychladnout. Vychladlý karamel rozmixujte dohladka ponorným mixérem a uložte přes noc do lednice. Druhý den můžete krémem plnit připravené ořechy.
Zdroj: Český rozhlas, Prima fresh, Česká televize, Facebook
Autor: Šárka Cvrkalová