Plicník lékařský je jednou z bylin, které potkáte během prvních jarních vycházek po lese. Rostlinu poznáte velmi snadno. Roste ve větších skupinkách a má jasně fialové květy. Na jaře se sbírají květy, později na podzim také listy.
Už v 18. století se plicník doporučoval jako lék na plicní onemocnění. Odsud logicky pochází jeho název, vysvětluje Český rozhlas Sever. Nasbírat si ho a nasušit do zásoby se ale vyplatí z více důvodů.
Zdravotní účinky plicníku
Květy i listy plicníku můžete použít jak čerstvé, tak také sušené, uvádí WebMD. Podle serveru se z nich nejčastěji dělá čaj, který pomáhá při plicních onemocněních a při problémech s horními cestami dýchacími.
Plicník působí na tělo blahodárně při zápalu plic, astmatu, kašli či zahlenění plic. Vyplatí se ho používat také v kombinaci s jinými bylinami, a to především proto, že ty obvykle snižují jeho negativní vliv na srážlivost krve.
Dále se plicník využívá také při podráždění žaludku a po požití koncentrovaného alkoholu, horkých jídel nebo nápojů, doplňuje studie z roku 2018.
Čaj z plicníku
Příprava čaje z plicníku je velmi snadná. Budete potřebovat plicník, dále potom listy podbělu, nať přesličky, nať truskavce a list jitrocele. Bylinky nemusíte kombinovat všechny, v tomto složení nicméně fungují nejlépe.
Nasušené či čerstvé byliny jednoduše zalijte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Poté čaj přeceďte a doslaďte ideálně medem nebo javorovým sirupem. Pít by se měl vlažný minimálně dvakrát denně.
Zdroj: WebMD, NIH, Český rozhlas Sever
Autor: Šárka Cvrkalová