K Vánocům patří celá řada jídel sladkých i slaných. Těžko byste si ale představili, že si během svátků dáte pizzu. Každý pokrm se dá ale udělat svátečně, když se člověk snaží. Ozvláštněte si letos zimní dny pizzou ve tvaru vánočního stromečku.
Stromeček se vlastně dělá z jednotlivých malých pizza bulek, které se spečou k sobě. Potom si každý jednoduše může kousek stromku utrhnout a pochutnat si na něm. Jedná se nejen o skvělý chuťový zážitek, ale také o krásnou dekoraci na vánoční stůl.
Příprava těsta
Jako první je důležité připravit si správně těsto. To potřebuje čas, aby dobře vykynulo. Na kvásek budete potřebovat 325 mililitrů vlažné vody, 7 gramů droždí, půl lžíce cukru a 2 lžičky oleje. Vše smíchejte a nechte 15 minut stát.
Do robotu následně dejte 500 gramů mouky, lžičku soli a vyběhlý kvásek. Zpracujte těsto, které necháte na teplejším místě pod utěrkou kynout alespoň hodinu, ideálně však dvě.
Sestavení stromku
Těsto po vykynutí vyválejte, rozdělte na 33 dílků a každý potřete protlakem s italským kořením. Pak do nich zabalte kousek mozzarelly a vytvořte z každého kusu kuličku.
Kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby vytvořily tvar vánočního stromečku. Nechte je ještě 15 minut kynout. Potom je potřete vajíčkem a pečte na 220 °C asi 15 minut.
Pizza stromek po upečení potřete máslem smíchaným s česnekem a bylinkami a posypte strouhaným sýrem. Podává se s mističkou rajčatového dipu, do kterého si potom budete jednotlivé kousky namáčet.
Zdroj: TikTok, Apetit, Žijeme Homemade
Autor: Šárka Cvrkalová