Kdo by neznal vtipná trička „pivo dělá hezká těla“. Všichni tak nějak tušíme, že je to právě naopak. Ale co třeba triko „pivo dělá zdravá trika“? Zde už o vtipu mluvit nelze, protože je to pravda.
Tekutý chléb plný živin
Hned na začátku je důležité zmínit, že veškeré odborné studie, které zde budou uvedeny, počítají se střídmým pitím. Pokud tedy chcete opravdu pozvednout půllitr s pivem a připít „na zdraví“, musí se jednat opravdu jen o jeden půllitr. Každý další už totiž není na zdraví, a výsledkem tak maximálně budou již zmiňovaná „pěkná těla“.
Pivo je nazýváno tekutým chlebem zcela oprávněně, protože obsahuje kalorie a živiny. Dle jedné studie obsahuje pivo více bílkovin a vitamínů B než víno. Kromě toho pivo obsahuje zdraví prospěšné antioxidanty.
Pivo je také dle Charlese Bamfortha z Kalifornské univerzity jedním z mála významných potravinových zdrojů křemíku, díky kterému lze dle některých výzkumů předcházet osteoporóze.
Menší riziko cukrovky i infarktu
Podle další studie pak mají lidé, kteří vypijí tři až čtyři sklenice piva týdně, menší riziko cukrovky, a to dokonce až o dvacet jedna procent.
A pokud jsme vás stále nepřesvědčili, tak další studie, které se zúčastnilo osmdesát tisíc účastníků, dokázala, že mírní pijáci měli nejpomalejší pokles hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou (HDL) neboli „dobrého“ cholesterolu, a díky tomu trpěli méně často kardiovaskulárním onemocněním.
Pivo také podle vědců z univerzity v Chicagu chrání mozek před látkami, které způsobují jeho kognitivní onemocnění. Pravidelní konzumenti piva tak dle těchto vědců méně často trpěli Alzheimerovou chorobou.
Rizika samozřejmě také existují
Abychom však byli spravedliví, je třeba zmínit i rizika spojená s konzumací piva. Tím největším je samozřejmě vznik závislosti. Jak jsme již psali na začátku, je třeba odlišit střídmé pití od nadužívání alkoholu, které je naopak pro tělo nebezpečné.
Nadužívání alkoholu může vézt k rizikovému chování a depresím. Při střídmém pití piva dochází k prodloužení našeho života díky jeho příznivým účinkům. Jistě tušíte, že při jeho nadužívání naopak konzumenti umírají dříve.
A takový dodatek na závěr. Díky pivu budete mít bělejší úsměv! Studie publikovaná v Journal of Biomedicine and Biotechnology zjistila, že pivo zabraňuje tvorbě bakterií v ústech, a snižuje tak usazování plaku.
Takže na zdraví!
Zdroje: NBC news, The American Journal, Springer link, PennState, PubMed Central, Health line
Autor: Soňa Jiroutová