Pitahaya je ovoce, jež sice v ČR neseženete na každém rohu, ale v posledních letech je neustále dostupnější. Má totiž vynikající chuť a navíc je zdravé.
Původ dračího ovoce
Pitahaya je plodem kaktusu Hylocereus undatus a původně pochází z vlhčích oblastí Střední Ameriky. Její pěstování se ovšem postupem času rozšířilo i do dalších oblastí, a to především do Jižní Ameriky, stejně jako do východní a jihovýchodní Asie. V současné době se tak pěstuje na mnoha místech světa včetně Kypru, který je součástí evropského kontinentu.
Kde si pitahayu pořídit?
Pitahaya v České republice rozhodně nepatří mezi nejznámější ovoce a mnoho Čechů o ní asi nikdo neslyšelo. V regálech obchodů ji navíc jen tak neseženete. Čerstvou pitahayu si ovšem můžete pořídit v některých e-shopech a k dispozici je navíc v lyofilizované formě (sušená mrazem) anebo ve formě prášku. A pokud byste si chtěli dračí ovoce sami vypěstovat, objednat si lze sazenice a semínka.
Druhy a využití dračího ovoce
Pitahaya existuje ve třech formách – bílá (červená slupka a bílá dužina) a červená pitahya (červená slupka i dužina) chuťově částečně připomínají meloun, zatímco žlutá pitahya (žlutá slupka a dužina) se spíše podobá kiwi. Nejrozšířenější je přitom první varianta. Všechny lze v každém případě konzumovat čerstvé, případně je přidat do ovocných salátů či sladkých pokrmů.
Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé
Pitahaya z hlediska zdraví
Dračí ovoce obsahuje 90 % vody. Navíc ale spoustu vitamínů (B, C nebo E) a minerálů (především železa, vápníku a fosforu). Vyskytuje se v něm ovšem také vláknina a jednoduché sacharidy. Pitahaya působí antioxidačně, kladný vliv má na kosti a navíc disponuje detoxikačními účinky. Pravidelná konzumace rovněž posiluje imunitu a pozitivně působí i na kardiovaskulární systém.
Zajímavosti o pitahaye
- Na slupce pitahayi se vyskytují šupinovité výběžky, jež připomínají plameny. Z toho důvodu se jí v čínštině říká „ohnivý drak“ a ve vietnamštině „zelený drak“.
- Bílá pitahaya, které je celosvětově nejrozšířenější, je chuťově méně výrazná, proto se doporučuje ochucení šťávou z limetky.
- Červená pitahaya má natolik charakteristický vzhled, že po ní dokonce v Guatemale pojmenovali jeden barevný odstín.
- Především v Izraeli dnes dochází k hybridizaci různých forem pitahayi, takže vzniká mnoho originálních variant.
- Dračí ovoce uvnitř obsahuje semena, které jsou kvalitním zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Musíte je ovšem pořádně rozkousat, jinak totiž projdou trávicím traktem bez užitku.
Autor: redakce