Pikantule jsou tradiční český pokrm, který se připravuje z brambor zapečených se smetanou, vejci a kořením. Název pravděpodobně pochází od pikantní chuti, kterou pokrmu dodává použité koření a česnek, vysvětluje Vaření.
Tento pokrm má své kořeny v české venkovské kuchyni, kde brambory tvořily základ jídelníčku. Vznikl jako způsob, jak ozvláštnit běžné brambory a vytvořit z nich vydatné hlavní jídlo.
Celá řada verzí
Pikantule jsou poměrně univerzální pokrm. Každý si ho může udělat podle svých chutí. Základními ingrediencemi na jejich přípravu jsou brambory, smetana, vejce, česnek, majoránka, pepř, sůl a máslo.
Kromě toho ale můžete přidat mnoho dalších surovin. Sýr, šunku, salám, zeleninu, ale třeba také houby. Záleží jednoduše na tom, co vy sami máte rádi a jakým způsobem si chcete pokrm vychutnat.
Slaninové pikantule
Já osobně dělám doma tento recept, kterým se můžete inspirovat. Na jeho přípravu budete potřebovat kilogram brambor, 250 mililitrů smetany na vaření, 3 vejce, 5 stroužků česneku, lžičku majoránky, sůl a pepř podle chuti, máslo a slaninu.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pekáč vymažte máslem. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Do pekáče pak vyskládejte vrstvu brambor.
Zalijte ji částí vaječné směsi a dále vrstvěte ingredience, dokud je všechny nespotřebujete. Mezi brambory pokládejte plátky slaniny. Poslední vrstva by měla být zálivka. Vše se pak peče v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut, dokud nejsou brambory měkké a povrch zlatavý.
Zdroj: Autorský recept, Vaření, Top Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová