U nás o pichi pichi slyšel pravděpodobně málokdo. Na Filipínách ho nicméně koupíte na každém rohu. Jde o tradiční místní dezert, který seženete poměrně levně a místní lidé ho už mnoho let zbožňují. Je také považován za vyhlášenou pochoutku místního festivalu Pahiyas, píše 196 Flavors.
Pichi pichi je vyrobeno z kokosu a manioku. Maniok (nebo také kasava) je kořenová zelenina plná sacharidů. Z té se dělá mouka, která slouží právě jako základ pro přípravu filipínského dezertu.
Pro laika složitá příprava
Na Filipínách se pichi pichi připravuje na každém rohu a pro místní nejde o nic neobvyklého. Pokud si ho chce ale doma udělat někdo, kdo nemá zkušenosti, může jít o poměrně komplikovaný proces, uvádí Taste Atlas.
Důležité je vybrat správný maniok, který nesmí být zcela zralý, zároveň ale už musí být konzumovatelný. Dále je ideální povařit ve vodě listy pandanu, které nadrtíte a smícháte s nastrouhaným maniokem.
Kuličky se potom dělají v páře. Přidat k nim můžete nějaké barvivo. Poté, co jsou hotové, obalují se ve strouhaném kokosu a přelévají kondenzovaným mlékem.
Připravit se dá i u nás
Ačkoli zní výše zmíněný postup velmi složitě a nejspíš ani nevíte, kde sehnat všechny ingredience, připravit si můžete pichi pichi i u nás. Manioková mouka se dá pořídit na internetu.
Do jídla místo pandanu přidáte jedlou sodu, která vytvoří společně s vodou a moukou hmotu, ze které vám půjdou kuličky tvarovat. Chuťově by se měly těm filipínským podobat.
Pokud si nicméně chcete pokrm vychutnat v originální verzi, nezbyde vám nic jiného než zavítat do místa, kde se běžně prodává. Teprve pak nejspíš pochopíte, proč je pichi pichi na Filipínách tak moc oblíbené.
Zdroj: Taste Atlas, 196 Flavors, The Unlikely Baker, Real Simple, WebMD
Autor: Šárka Cvrkalová