Petr Lexa si dělá granolu zásadně sám doma. Žádná kupovaná se jí nevyrovná

Zdroj: Nextfoto

„Granola je jedna z těch věcí, kterou jsem zkoušel od spousty různých značek. Nikdy ale nebyla tak dobrá jako ta domácí. A přitom je to tak snadné.“ Těmito slovy začíná Petr Lexa jedno z posledních videí na svém tiktokovém profilu, ve kterém následně fanouškům předvede, jakou směs si doma dělá on sám.

Mnoho lidí nevidí žádný rozdíl mezi granolou a klasickým müsli. Je v podstatě jen jeden, ale to poměrně zásadní, popisuje server dTest. Granola je vlastně müsli, které je ale tepelně upravené. Trend se k nám dostal ze Spojených států, kde se pečené müsli konzumuje už od 19. století.

Petr Lexa na snídani miluje směs ořechů, čokolády a ovesných vloček. Rád si ale všechno namíchá podle svého. Od té doby, co dělá granolu doma, už by podle svých slov žádnou v obchodě nekoupil.

Každý to rád trochu jinak

Na začátku videa Lexa upozorňuje, že některé věci možná budou sledující dělat jinak než on. Granola je ale něco, do čeho člověk může vložit kousek sebe. Už na úvod tak hudebník zvolil jako základní surovinu jemné celozrnné ovesné vločky.

Ty samozřejmě můžete při přípravě použít klidně i hrubší, pokud navíc nelpíte tolik na zdravém jídle, nemusí být celozrnné. Do čtyř hrnků vloček pak Petr přidal půl hrnku kokosového oleje. „Můžete přidat i máslo, ale nezdravých věcí tu bylo v poslední době dost,“ dodal s úsměvem.

Potom Lexa do vloček nasypal 200 gramů ořechové směsi. Podotkl, že pokud chcete, můžete si je nejprve nasekat na menší kousky, on má ale rád, když to krásně křupe. „Sušené ovoce moc nemusím, ale přidávám tam tady ty čokoládové vločky,“ poradil následně.

Do granoly dál přidal půl hrnku medu, trochu vanilkového extraktu, skořici a sušený zázvor. „Ten běžně v receptech nenajdete, ale podle mě tam přidá takové správné nakopnutí,“ vysvětlil s tím, že dál si mohou lidé přidat do směsi to, co mají sami rádi.

A do trouby s tím

Jakmile máte směs pořádně promíchanou, vyložíte si vyšší plech pečicím papírem a granolu na něj nasypete. Celý výtvor se pak peče zhruba 45 minut na 160 °C. „Je třeba to průběžně otáčet, aby se vám to nespálilo,“ radí Lexa.

„Když to nebudete otáčet, hrozí navíc, že se vám udělají velké cucky a nebude to připomínat granolu ani trochu,“ dodává. Míchat doporučuje směs vždy zhruba po 10 minutách pečení.

Zdroj: TikTok, Dtest

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz