Tradiční české potraviny jsou sice chutné, mnohdy ale zároveň těžké a některé vyloženě nezdravé. Chcete-li tedy vyzkoušet něco nového, máme pro vás pět tipů.
Toskánská kapusta: vitamínová bomba
Kapusta „nejede“ úplně každému, nicméně nelze popřít, že se jedná o zdravou zeleninu. Málo lidí ale zná tzv. toskánskou kapustu, které se říká též „dinosauří“, neboť má velké tmavě zelené puchýřkaté listy. Oproti „normální“ kapustě není tak hořká, což mnohé gurmány potěší, ale především se jedná o vitamínovou bombu. Obsahuje mnoho vitamínů (A, B, E a K) a navíc i minerály (železo, vápník, draslík či hořčík), vlákninu či chlorofyl, tedy „krev rostlin“.
Jak si toskánskou kapustu připravit? Můžete ji vařit, dusit či odšťavňovat. Konzumovat ji lze i čerstvou (např. v salátech). Pokud vám bude vadit hrubší povrch, potřete listy (mořskou) solí a citrónovou šťávou, což je zjemní.
Datle: přírodní palivo
Především fyzicky aktivní lidé potřebují do svého jídelníčku zařadit potraviny, které jim čas od času dodají velké množství energie. Některé, obsahující především kofein či rafinované cukry jsou ovšem problematické. Naopak takové datle, tedy ovoce z datlovníku, má vysoký obsah glukózy, což je zdravý sacharid. Navíc si jej pravděpodobně oblíbí i ti, kteří se mohou utlouct po sladkém.
Jak si připravit datle? Před náročným tréninkem, zápasem či závodem si udělejte ovocné smoothie, které bude obsahovat i datle. Do těla tak dostanete jednoduché cukry (glukózu a fruktózu), které jsou zdravé a zároveň vám dodají energii na několik desítek minut.
Konopí: vynikající zdroj bílkovin
Když se řekne „konopí“, mnoho lidí si představí „trávu“. Jenže tato jednoletá bylina nemusí obsahovat vysoké množství THC, a naopak má výtečné vlastnosti. Tak například je zásadotvorná a lehce stravitelná. Především ale obsahuje všech 10 esenciálních aminokyselin, které jsou základní stavební látkou proteinů a lidské tělo si je neumí vyrobit samo. Musí je tedy získávat ze stravy.
Jak si připravit konopí? V současné době bez problémů seženete konopná semínka, a to loupaná i neloupaná. Ta můžete konzumovat jen tak, ale jde rovněž o perfektní ingredienci k dochucení různých salátů.
Quinoa: zdravá příloha
V České republice máme mnoho typických příloh, mezi které např. patří i bílá rýže nebo těstoviny. Ač chutné, jsou obě tyto potraviny z výživového hlediska poněkud problematické. První je silně zakyselující, druhá ve většině případů obsahuje lepek. Naopak taková quinoa, což jsou zralá semena merlíku chilského, tedy rostliny řazené mezi tzv. pseudoobiloviny,lepek neobsahuje, je zásadotvorná a vyskytují se v ní ve více než malém množství bílkoviny, minerály a vitamín B.
Jak si připravit quinou? Semena merlíku chilského jsou pokryta saponinem, takže byste je měli před přípravou důkladně omýt. Pak je můžete vařit jako rýži a použít jako přílohu, ale díky jemné chuti jsou výtečná rovněž do polévek, salátů apod.
Zelený čaj: kvalitní zdroj kofeinu
Dbáte na své zdraví, ale nechcete se vzdát kofeinu? Pak nemusíte zoufat. Ideálním řešením je zelený čaj. Doporučit vám můžeme japonský čaj s názvem matcha. Obsažený kofein se z něj uvolňuje pomalu, takže tělo dostává energii několik hodin. To není pro organismus tak zatěžující a navíc se nestává, že se po několika desítkách minut budete cítit ještě unavenější, což se např. děje při konzumaci kávy. Matcha navíc obsahuje velké množství antioxidantů a chlorofylu.
Jak si zelený čaj připravit? Právě matcha je prodáván ve formě zeleného prášku. Můžete ji tedy zalít horkou vodou, ale stačí ji rozmíchat ve studené vodě. Pak totiž nepřichází o účinné látky.