Kedlubna je křehká křupavá zelenina, která se dá konzumovat ihned čerstvá, nebo se z ní dá udělat skvělé kedlubnové zelí. Málokdo si ale uvědomuje, kolik vitamínů kedlubny mají.
Barva kedlubny je ovlivněna především půdou, ve které roste. Pokud očekáváte klasickou zelenou kedlubnu a místo ní vám vyroste fialová, vůbec se nelekejte. Odvíjí se to obvykle od poměru minerálů a jiných látek v zemině.
Velké množství vitamínů
Kedlubna je pro vaše tělo jednou z nejprospěšnějších zelenin. Obsahuje spoustu vitamínů, ke kterým se řadí C, B a E, má vysoký obsah vápníku, železa a zinku.
Kromě toho obsahuje také biotin, který přispívá ke zdravé pokožce a pevným vlasům. Zapomenout nesmíme ani na choleretika, která podporují vylučování žluči.
Konzumace kedlubny je vhodná pro podporu celé trávicí soustavy. Pokud vás trápí zácpa, kedlubna je dokonalým pomocníkem.
Napomáhá ale také při psychických problémech. Působí proti stresu, proti špatné náladě, zlepšuje dokonce i schopnost soustředění, takže je vhodná v podstatě pro každého, kdo má psychicky náročnou práci.
V neposlední řadě snižuje kedlubna cholesterol a reguluje hormonální systém, a to jak u žen, tak i u mužů. Jde tedy o zeleninu, která pomáhá snad se všemi problémy, na které si vzpomenete, proto by neměla chybět ani na vaší zahrádce.
Jak na jejich pěstování?
Základem pro pěstování kedluben je těžká hlína, ideálně písčitá nebo hlinitopísčitá s velkým obsahem humusu. Je třeba také vybrat místo hodně vlhké.
Klidně může být i ve stínu, protože kedlubny příliš slunce nepotřebují. Skvěle se kedlubny snesou i s další zeleninou, která roste poblíž.
Do podobné hlíny sázíme například špenát, pórek, ředkvičky, hrách a fazole. Ideální doba výsadby pro rané kedlubny je v polovině dubna.
Existují ale i další druhy, kterými jsou kedlubny polorané a pozdní. Kedlubny sázíme do řádků ve vzdálenosti 30 až 40 centimetrů od sebe. Sazenice by při výsadbě měly mít 3 nebo 4 lístky, aby se byly schopny uchytit.
Je potřeba je sázet poměrně daleko od sebe, kedlubny rády hodně místa, aby mohly dobře růst. Je třeba záhon pravidelně okopávat, odplevelovat a zalévat.
Vypěstujte si letos kedlubny i vy a využijte všech jejich účinků, abyste si po celý rok udrželi tělo v kondici a cítili se zdravě a dobře. Je třeba dát kedlubnám trochu té péče, není na tom ale nic složitého.
Autor: Shani Maiová