Perník je oblíbenou pochutinou dětí i dospělých. Kolem tohoto sladkého pečiva existuje mnoho zajímavých skutečností, o nichž jste možná vůbec netušili.
Původ perníku
Perník je sladkým pečivem, jež se v určité formě vyrábělo už ve starověku (v Egyptě, Řecku a Římě). V novější podobě se o něm první zmínky v Evropě objevují ve 13. století. Později se hojně vyráběl v hanzovních městech (obchodní, zejména německá města), a to už obsahoval koření, které bylo v tehdejší době poměrně vzácné a vyjadřovalo tak vlastně i bohatství.
Kde perník ochutnat?
Tradice výroby perníku je v českých zemích dlouhá a trvá dodnes. Nejznámější je ten pardubický, který ovšem překvapivě nepochází z tohoto města (viz níže). Pořídit si jej v každém případě lze v mnoha kamenných i internetových obchodech, bývá součástí tradičních vánočních trhů, koupit si ho je možné i na poutích, ale obvyklý je také na dalších slavnostech.
Jednotlivé ingredience
Ve starověku se vyrábělo sladké pečivo z mouky a medu, k čemuž se později připojil i pepř. Odtud ostatně pochází i původní název, totiž peprník. V průběhu staletí se ovšem začaly přidávat i další ingredience, mezi které patří mléko, vejce, karamelizovaný cukr a nejrůznější koření. Patří sem zázvor nebo skořice, často také kardamom, hřebíček, anýz či muškátový oříšek. Vytvořené těsto se navíc nechává fermentovat, což zajišťuje specifickou chuť.
Perník z hlediska zdraví
Ve své tradiční podobě nepatří toto sladké pečivo k nejzdravějším pokrmům. Na druhou stranu záleží na použitých ingrediencích. Lze si jej připravit z pohankové či celozrnné špaldové mouky, na místo cukru je možné využít melasu a vhodnou ingrediencí je i rostlinné mléko. Součástí navíc může být i ovoce (např. jablka, rozinky či brusinky) a zelenina (třeba nastrouhaná mrkev).
Zajímavosti o perníku
- První zmínka o tomto sladkém pečivu v Čechách pochází z roku 1335. Prodávalo se přitom během svátků a posvícení v Turnově.
- V současné době je na našem území nejoblíbenější pardubický perník. Recept na něj ale pochází z vedlejšího Hradce Králové, odkud ho zakoupil Vilém z Pernštejna, tehdejší majitel pardubického panství.
- Při přípravě je možné využít nejrůznější ingredience. V rámci Mezinárodního entomologického výměnného dne a výstavy v Otrokovicích se např. servíroval perník se zapečenými šváby.
- Příprava tohoto pokrmu nezohledňuje pouze chuť, ale také trvanlivost. Dříve se totiž přepravoval na dlouhé vzdálenosti.
- Zdobené perníčky jsou jedním z tradičních druhů vánočního cukroví, které je velmi oblíbené i v českých zemích.