Lidé už jako platidlo používali ledacos. Dnes je pro nás samozřejmost vytáhnout platební kartu nebo hotovost. Dříve se ale platilo i takovými věcmi, které jsou pro nás až nepředstavitelné. Například čokoládou. Napadlo by vás s ní za něco zaplatit?
Možná vás to překvapí, ale dříve skutečně peníze rostly na stromech. Kakaové boby používané k výrobě tekuté čokolády sloužily také jako směnná měna pro výměnu jídla a oblečení.
Čokoláda má dlouhou historii
Dnes si pod pojmem čokoláda představíme neodolatelnou tabulku sladké dobroty, které je velmi těžké odolat.
Někdo má rád mléčnou, jiný hořkou a další preferuje bílou. Historie čokolády je opravdu dlouholetá a sahá až do období kolem roku 1000 před naším letopočtem.
„První lidé, kteří sklízeli čokoládu, byli Mokayové,“ informuje legacychocolates.com. Nejen Mokayové, ale i další předolmécké národy, které žily v jihovýchodním Mexiku.
Slovo „čokoláda“ je odvozeno z mayského slova „xocolatl“ neboli „hořká voda“, protože se původně konzumovala jako tekutý nápoj.
Kakaové boby jako platidlo?
Ano! Kolem roku 1900 před naším letopočtem kakaové boby skutečně sloužily jako platidlo. V mayské civilizaci byly kakaové boby měnou.
Zboží mohlo být oceněno v jednotkách kakaa: otrok stál 100 bobů, služby prostitutky stály 10 bobů a krocan 20 bobů.
Zatímco španělští conquistadoři hromadili zlato, Mezoameričané hromadili kakaové boby. V některých částech Latinské Ameriky se kakaové boby používaly jako platidlo i v 19. století.
Pro Aztéky měly kakaové boby zvláštní význam
Kmen zvaný Aztékové obchodoval s Mayy za kakaové boby, protože věřili, že jsou darem Quetzalcoatla – boha moudrosti.
Když Aztékové začali ovládat Mezoameriku, měli intenzivní touhu po kakaových bobech, které bohužel nebylo možné pěstovat v srdci jejich civilizace.
„Proto byli nuceni spoléhat na Maye a obchodovat s nimi za kakaové boby,“ vysvětluje food.ndtv.com.
Byli přesvědčeni, že kakaové boby mají tak vysokou hodnotu, že je lze využívat jako měnu a platit s nimi.
Dnes slouží pro potěšení
Dnes by čokoládou nebo kakaovými boby nikdo platit nechtěl. Čokoládu vnímáme jako potěšení a její konzumace v nás vyvolává pocity štěstí.
Zlé jazyky tvrdí, že jedině vysokoprocentní hořká čokoláda je skutečně čokoládou. Jakékoli další varianty jsou prý jen náhražky.
Zdroj: legacychocolates.com, food.ndtv.com
Autor: Karolína Nezbedová