Pelmeně: Ruské těstovinové taštičky plněné mletým masem

Zdroj: Shutterstock

Patříte k milovníkům zahraničních kuchyní a rádi zkoušíte něco nového? Pokud jste ještě neochutnali ruské pelmeně, rozhodně byste měli tuto chybu napravit. Masové knedlíčky jsou považovány za ruské národní jídlo a oblíbené jsou i v dalších sousedních zemích.

Pelmeně jsou v podstatě těstoviny plněné masem, které se vaří ve vodě a následně se konzumují s bylinkovým dipem. Do Ruska se pokrm dostal ve 12. století od uralského národa, se kterým měla země spory.

Chlebové uši

Taštičky se plní obvykle mletým hovězím masem. V dřívějších dobách se do nich ale dávalo to, co bylo k dispozici. Často jste se tak setkali s náplní rybí nebo třeba houbovou, uvádí Slurrp.

Svůj název pokrm získal z přeložení slovního spojení chlebové uši. Uralský národ tak pokrm nazýval, když ho s sebou bral na různé výpravy. Právě tak se k němu dostali Rusové, kteří následně výraz pelnyan převzali.

Připravte si pelmeně doma

Příprava pokrmu není složitá. Na těsto budete potřebovat 350 gramů hladké mouky, 1 vejce a sůl. Na náplň si připravte 500 gramů mletého masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř.

Ingredience na těsto promíchejte se 125 mililitry vody a nechte směs 20 minut odpočívat. Mezitím osmahněte cibulku a přidejte k ní maso a koření. Z těsta udělejte několik placatých čtverců, které naplňte náplní.

Potom vytvořte balíčky, které dáte do mírně vroucí vody asi na 5 minut. Jakmile vyplavou pelmeně na povrch, jsou hotové. Podávají se se smetanovým dipem s pažitkou, koprem nebo jinými bylinkami podle vaší chuti.

Zdroj: Folkways, Bridge to Moscow, The Moscow Times, Slurrp, All Recipes

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz