Peka: Tradiční chorvatské jídlo připravené v otevřeném krbu. Pod poklicí se ukrývají různorodé ingredience

Zdroj: Shutterstock

Pokrm se pak vaří v otevřeném krbu na žhavém uhlí, které je umístěno nad víkem. Peku je potřeba nechat pomalu vařit ve vlastní šťávě, dokud maso nezměkne.

Chorvatsko je bezesporu jednou z nejčastěji navštěvovaných dovolenkových destinací. Především pro nás Čechy je to častý cíl. Stejně jako kterékoli jiné země se i k Chorvatsku neodmyslitelně pojí tradiční pokrmy.

Jedním z nich je chorvatská peka. Možná to nevíte, ale pokud vám někdo z místních nabídne, že vám udělá právě tohle jídlo, znamená to velkou poctu. Tohle jídlo totiž dokáže překvapit nejen svojí chutí, ale i poměrně náročnou přípravou.

Typické jídlo Chorvatska? Peka!

Když se někdo zeptá na typické chorvatské jídlo, téměř všichni Chorvati řeknou – peka. Peka je však ve skutečnosti spíše způsob vaření než jídlo.

„Zahrnuje pomalé vaření nějakého druhu masa nebo mořských plodů a zeleniny pod železnou nebo hliněnou poklicí, která má tvar zvonu a je pokryta uhlíky,“ odhaluje jaywaytravel.com.

Dlouhá historie mající hluboké kořeny

Není pochyb o tom, že chorvatská peka má za sebou opravdu hodně dlouhou historii a její kořeny sahají poměrně hluboko do dávných dob.

V oblasti Slavonie, což je nejvýchodnější oblast Chorvatska, byly nalezeny zbytky hliněných poklic z doby 500 let před naším letopočtem.

S růstem mocné Osmanské říše a jejím vlivem v této oblasti lidé začali používat kovové víko tak, jak ho známe dnes.

Tento způsob pomalého pražení najdete na celém Balkáně a jihovýchodním Středomoří.

Nejoblíbenější je však pravděpodobně v Chorvatsku, konkrétně v Dalmácii. V jiných částech Chorvatska můžete slyšet peka nazávat několika různými jmény, jako je čripnja na Istrii a pokrivač v Podravině – tedy v severozápadní části země.

Jakýkoli druh masa

„Jednou ze zajímavostí peky je, že si tento pokrm můžete udělat s jakýmkoli druhem masa, které máte rádi,“ píše realcroatia.com.

Není také žádným překvapením, že i v restauracích máte běžně možnost vybrat si z několika druhů masa a můžete zvolit takové, které je vašim chuťovým pohárkům nejblíže.

Používá se telecí, kuřecí, jehněčí nebo dokonce i chobotnice. Vybraný druh masa je společně se zeleninou umístěn dovnitř nádoby s těžkým kovovým víkem.

Pokrm se pak vaří v otevřeném krbu na žhavém uhlí, které je umístěno nad víkem. Peku je potřeba nechat pomalu vařit ve vlastní šťávě, dokud maso nezměkne.

Jídlo hodné zvláštní příležitosti

Peka určitě není typ jídla, které by se připravovalo často. Jedná se o pokrm připravovaný při zvláštních příležitostech – narozeniny, výročí, křtiny, svatby a podobně.

Základem je vždy maso, ke kterému je pak vlastně úplně jedno, co přidáte. V Chorvatsku to totiž vždycky bude peka.

Přidávané ingredience jsou velmi různorodé – půlky brambor, nějaké koření – sůl, pepř, rozmarýn, cibule, česnek a tuk nebo olivový olej v závislosti na druhu připravovaného masa nebo ryby.

Na peku neexistuje žádný striktní recept, který byste museli dodržovat. Lze použít i různé druhy zeleniny a někdy i kapku či dvě bílého vína.

Zdroj: jaywaytravel.com, realcroatia.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz