Pečené koleno jako silvestrovská pochoutka. Babica jej předvařuje, Pohlreich radí marinovat

Zdroj: Shutterstock

Na silvestra lidé očekávají cukroví, chlebíčky, chipsy a různé tyčinky. Především pánové ale vědí, že se tenhle den neobejde bez pořádného kusu masa. Připravte si letos na poslední den v roce pečené vepřové koleno.

Podává se s cibulí, kyselými okurkami, domácím bylinkovým dipem a pečivem. Jeho příprava není nijak náročná. Dá se samozřejmě připravit na víc způsobů. My vám představíme dva podle slavných českých šéfkuchařů.

Koleno podle Babici

Recept na vepřové koleno představuje Jiří Babica ve videu na serveru Stream. Kuchař nejprve maso předvaří v hrnci s černým pivem, kuličkami celého pepře a novým kořením.

Do hrnce pak dále patří bobkový list, 3 celé cibule, které nemusíte krájet, stačí je oloupat. Paličku česneku stačí přepůlit a můžete ji do hrnce dát i se slupkou. Pak dolijte do hrnce horkou vodu tak, aby bylo koleno celé ponořené.

Po dvou hodinách koleno přendejte do pekáče, osolte, potřete ze všech stran hořčicí, podlijte vývarem z kolena a dejte péct. Zhruba po 2 hodinách na 180 °C by mělo být maso křehké a odpadat od kosti.

Koleno podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich dělá vepřové koleno také na pivu, nicméně ho nepředvařuje. Nejprve si připraví marinádu z orestované cibulky a česneku, piva, medu, hořčice a grilovacího koření.

Marinádou je potom koleno třeba zalít a nechat v lednici ideálně 24 hodin. Kůži na koleni nařezejte na několika místech, aby se do něj marináda hezky dostala. Maso potom pečte v pekáči pod pokličkou asi 6 hodin na 110 °C.

Poté zvyšte teplotu na 200 °C a dopékejte ho ještě 30 minut bez pokličky. Tím získáte křupavou kůrčičku. Během pečení pravidelně maso kontrolujte a přelévejte marinádou. Servírujte pokrm s domácí česnekovou majonézou.

Babicova verze je o něco rychlejší a maso by mělo být díky předvaření křehčí. Také bude více chutnat po divokém koření. Pohleichovo koleno je nicméně křupavější a díky medu má nasládlejší chuť. Je tak na vás, jakou variantu zvolíte.

Zdroj: Stream, Best recepty, Kuchařka pro dceru

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz