Pečení s jablky je vždy jednoduché a velmi chutné. Existuje mnoho receptů na výrobu koláčů, rohlíků a sušenek s tímto zdravým a dostupným ovocem. Právě podzim a zima jsou ideální měsíce, kdy se můžete různým kulinářským výtvorům z jablek věnovat.
Jedním z hodně zajímavých způsobů, jak vytvořit z tohoto zdravého ovoce sladkou dobrotu, jsou rohlíčky plněné jablky.
Receptů je tolik, že je z čeho vybírat
Receptů je opravdu hodně, od těch nejsnazších, které máte na plechu za pár minut, až po ty složitější, které už vyžadují trochu kuchařské zručnosti.
Jablek bychom měli konzumovat dvakrát tolik
Jak uvádí Blesk, průměrný Čech zkonzumuje okolo 24 kilogramů jablek za rok, to vychází asi na jedno jablko za dva dny. Podle doporučení dietologů a odborníků na výživu, by to mělo být jednou tolik. Způsobů, jak zakomponovat jablka do jídelníčku je mnoho, a to jak v čerstvé, tak v tepelně upravené formě.
Čerstvá jablka jsou samozřejmě nejlepší, ale prospějete svému tělu i pečeným jablečným dezertem, který obsahuje třeba vlákninu a vitamíny. Dokonce i slupka, kterou z domácích nebo bio jablek odkrojíte, může ještě provonět čaj, nebo se může usušit a pojídat jako křupavý pamlsek.
Lze ji také proměnit v prášek, který se dá použít k dochucování jogurtů nebo dezertů. Jablko zklidňuje nervy, pomáhá proti revmatismu a je dobrou prevencí pro zdravá játra a ledviny.
Jednoduché rohlíčky z jablek, ořechů a listového těsta
Potřebné suroviny: 3 větší sladká jablka, 6 lžiček rozpuštěného másla, půl hrnku třtinového cukru nebo adekvátní množství oblíbeného sladidla, půl lžíce mleté skořice, půl kilogramu hotového listového těsta, půl hrnku vlašských ořechů a jedno vejce.
Příprava náplně
Trouba se dá nahřát na 200 °C a plech se vyloží pečicím papírem. Jablka se rozkrájí a zbaví jádřinců. Slupka se může nechat. Plátky jablek se smíchají s rozpuštěným máslem. V další misce se promíchá cukr se skořicí. Trocha se dá bokem a do zbytku se vmíchají nadrobno posekané ořechy.
Jednoduchá práce s těstem
Je několik způsobů, jak listové těsto rozkrájet na trojúhelníky. Pokud se vyválí do kulatého tvaru, je to jednoduché. Snadněji to půjde s polovičním množstvím těsta. Vyválené těsto se rozkrojí na polovinu, na čtvrtiny atd.
Pokud jde o tvar obdélníků, těsto se rozdělá na polovinu a vytvoří se dva menší obdélníky, ty se rozkrájí na menší obdélníky, které se po uhlopříčce rozkrojí na trojúhelníky. Velikost čtverců je daná požadovanou velikostí rohlíčků. Z každého velkého obdélníku se dají udělat i čtyři malé obdélníky a následně 8 trojúhelníků.
Těsto se posype směsí cukru, skořice a ořechů. Na široký okraj trojúhelníku se vloží silný plátek jablka a těsto se stočí tak, aby končilo špičkou. Pokud nechcete, aby kousek jablka vykukoval, můžete jablko místo krájení nahrubo nastrouhat a na těsto dávat lžící. Snadněji tak náplň lze vycentrovat, aby byla celá zabalená v těstě.
Sladká dobrota je upečená za pár minut
Smotané rohlíčky se vyskládají na plech, potřou se šlehaným vejcem, posypou zbytkem směsi cukru a skořice a pečou se 15 až 20 minut.
Zdroj: Blesk, Prima nápady
Autor: Lída Kropáčková